Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι το 2024 θα είναι έτος υψηλής έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Η χρονιά ξεκίνησε με την εκτόξευση περίπου 200 βλημάτων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας κατά μήκος της “Βόρειας Οριακής Γραμμής”, των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο Κορεών, το πρωί της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου. Η Σεούλ αναγκάστηκε να καλέσει τους κατοίκους του νησιού Yeonpyeong, που βρίσκεται κοντά στη ζώνη αυτή, να προφυλαχθούν. Αυτό συνέβη ενώ ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζητούσε να αυξηθεί η παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο όπλων, για την προετοιμασία μιας “στρατιωτικής αντιπαράθεσης” με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες στη Σεούλ φοβούνται μια έβδομη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Hyun Seung-soo, ερευνητής σε συνέδριο που διοργάνωσε το Κορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης (Kinu), ένα κρατικό κέντρο ανάλυσης, δήλωσε ότι ”η Ρωσία, που επιθυμεί να επιδείξει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στον κόσμο και στον ίδιο της το λαό, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή το επόμενο έτος, η οποία θα “άνοιγε το δρόμο” για την Πιονγκγιάνγκ να μιμηθεί τη Μόσχα”. Η προοπτική αυτή υποστηρίζεται από την προσέγγιση μεταξύ των δύο γειτόνων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι εμπειρογνώμονες του ινστιτούτου προβλέπουν μια νέα διμερή σύνοδο κορυφής, με επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ το 2024. Στις 4 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν μάλιστα τη Βόρεια Κορέα ότι έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους, έναν ισχυρισμό που το Κίεβο δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει.
Αριθμός ρεκόρ εκτοξεύσεων πυραύλων το 2023
Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έγινε το 2017. Η μείωση της έντασης το επόμενο έτος και οι σύνοδοι κορυφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν θέσει την απειλή σε αναμονή. Επανήλθε μετά την εκλογή του συντηρητικού Γιουν Σουκ Γιολ ως προέδρου της Νότιας Κορέας το 2022, ο οποίος υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή με την Πιονγκγιάνγκ. Έκτοτε, η κατάσταση έχει κλιμακωθεί. Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αντιμετωπίστηκαν με όλο και πιο θεαματικές στρατιωτικές ασκήσεις από τη Νότια Κορέα και τον Αμερικανό σύμμαχό της, με φόντο την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Σεούλ, Ουάσινγκτον και Τόκιο.
Στο τέλος του 2023 παρατηρήθηκε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, με την Πιονγκγιάνγκ να πραγματοποιεί αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων πυραύλων και να θέτει σε τροχιά με επιτυχία, το Νοέμβριο, τον πρώτο της δορυφόρο παρακολούθησης. Η Σεούλ αντέδρασε αναστέλλοντας τη συμφωνία του 2018 για τον περιορισμό του κινδύνου συγκρούσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, βάσει της οποίας καθιερώθηκαν ζώνες απομόνωσης κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) που χωρίζει τη χερσόνησο στα δύο και της θαλάσσιας γραμμής στην Κίτρινη Θάλασσα.
Όσον αφορά την πυρηνική απειλή, επανήλθε στην επικαιρότητα στις 19 Δεκεμβρίου, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ενός Hwasong-18 που μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, υποσχόμενος “νέες επιθετικές ενέργειες [εναντίον] εχθρικών δυνάμεων”, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Στη συνέχεια, στις 22 Δεκεμβρίου, αποκαλύφθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Βόρεια Κορέα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία έναν νέο αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στον πυρηνικό της σταθμό Yongbyon μέχρι το τέλος του 2023. “Ένας τέτοιος αντιδραστήρας μπορεί να παράγει πλουτώνιο στα χρησιμοποιημένα καύσιμά του. Αυτό το πλουτώνιο μπορεί στη συνέχεια να διαχωριστεί κατά την επανεπεξεργασία, μια ανησυχητική προοπτική”, ανησυχεί ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ.
Η Β. Κορέα χρηματοδοτεί τα προγράμματά της υποκλέπτοντας κρυπτονομίσματα
Σ’ αυτό προστίθεται η επιταχυνόμενη πρόοδος στις άλλες στρατιωτικές τεχνολογίες του Βορρά. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο αναλυτή Χονγκ Μιν, το καθεστώς θα μπορούσε να στείλει έναν ή και δύο ακόμη δορυφόρους το 2024, ενώ παράλληλα βελτιώνει τους πυραύλους στερεών καυσίμων (οι οποίοι είναι φθηνότεροι, ευκολότεροι στη χρήση και την αποθήκευση σε σχέση με τα υγρά καύσιμα). Για τη χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων, η Βόρεια Κορέα έχει τελειοποιήσει την τεχνογνωσία της στην υποκλοπή κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Insikt της Recorded Future, η πρακτική αυτή θα της αποφέρει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% της οικονομίας της χώρας ή στο 45% του στρατιωτικού της προϋπολογισμού. Εκτός από την προσέγγισή της με τη Ρωσία, στην οποία οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι προμήθευσε χίλια κοντέινερ με στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύει την εμπορική της συνεργασία με την Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ έχουν μόνο πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.
Με το διάλογο με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να βρίσκεται σε αδιέξοδο, η επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις, ενώ οι “προκλήσεις” της Βόρειας Κορέας προκαλούν φόβο. Όσον αφορά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σφυρηλάτησε μια “οιονεί φιλία” με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την περίοδο 2018 και 2019, είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό θα διευκόλυνε την κατάσταση. Το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει και η Νότια Κορέα δεν διοικείται πλέον από τον προοδευτικό Μουν Τζε-ιν, ο οποίος κατάφερε να πείσει τον Τραμπ να έρθει πιο κοντά στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να είναι ο διεκδικητής αν όχι ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης.
Πηγή : L’ Express