Στην επιτακτική ανάγκη επανένωσης των Παρθενώνιων Γλυπτών, αλλά και για την πολυετή κακομεταχείρισή τους στο Βρετανικό Μουσείο προκαλώντας τους ανεπανόρθωτες βλάβες .αναφέρθηκε σε παρέμβασή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Πολύχρονη και διαρκής είναι η κακομεταχείριση και οι ζημιές των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι κλοπές, από τους αρμόδιους επιμελητές, αλλά και η αιδήμων σιωπή των επικεφαλής του, οι οποίοι ούτε μεριμνούν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης, αποδεικνύει ότι η «φιλοξενία» που παρέχεται στα αριστουργήματα του Φειδία, στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής, προβληματική», επισημαίνεται.
Η κ. Μενδώνη έκανε εκτενή αναφορά στις ανυπολόγιστες φθορές που έχουν υποστεί τα αρχιτεκτονικά γλυπτά από τους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου, από την πρώτη στιγμή που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν: «Η Μελίνα Μερκούρη, στην ιστορική ομιλία της το 1986, στη συζήτηση της Oxford Union για τα Γλυπτά, εξέθεσε, με ιστορική ακρίβεια και γλαφυρότητα, όσα βάρβαρα έπραξε ο βουλιμικός, για δόξα και χρήματα, λόρδος».
Αξιοσημείωτη είναι και η στάση των πάλαι ποτέ πολέμιων της επιστροφής των Γλυπτών των Times του Λονδίνου.
«Στο κύριο άρθρο τους, στο φύλλο της 26ης Αυγούστου, οι Times του Λονδίνου – επί πενήντα χρόνια πολέμιοι της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, νυν ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής κι επανένωσής τους στην Αθήνα – ασκούν δριμεία κριτική στο Βρετανικό Μουσείο, επισημαίνοντας ότι η διεθνής φήμη του Μουσείου βρίσκεται σε κίνδυνο», αναφέρει η Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε πως η πρωτοφανής υπόθεση κλοπής των εκατοντάδων πολύτιμων αντικειμένων – εκτός των ποινικών και ηθικών ευθυνών – εγείρει και το μείζον ζήτημα της αξιοπιστίας του ίδιου του μουσειακού οργανισμού.
Για το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου η ΕΡΤ μίλησε με τον καθηγητή του LSE και φίλο της Ελλάδας, Κέβιν Φέδερστοουν, για το πώς έχει επηρεάσει η κλοπή των αντικειμένων τη φήμη του Μουσείου και αν αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ξεκάθαρα τα γεγονότα που παρακολουθούμε έχουν προκαλέσει ζημιά στο Μουσείο. Αμφισβητείται πιστεύω η αλαζονική στάση του Μουσείου. Στη Βρετανία έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2024. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 14 μήνες περίπου υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, είπε ο καθηγητής.
Πηγή: ertnews.gr