Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Λαβρόφ προς Μέρκελ: Η υπομονή μας έχει αρχίσει να εξαντλείται

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Η υπομονή της Ρωσίας έχει αρχίσει να εξαντλείται διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σημειώνει σε έντονο τόνο επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχτεί διαταγές από τη Γερμανία για το πώς θα χαράξει την πολιτική της.

«Η Γερμανία παραδοσιακά έχει διαδραματίσει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τους δεσμούς της ΕΕ με τη Ρωσία (…) Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αλλάξει στάση και αρχίσει να εκδίδει διαταγές, τότε από αυτό δεν θα βγει κερδισμένη ούτε η Ευρώπη, αλλά ούτε και η Γερμανία» ήταν τα λόγια του, όπως δημοσιεύονται στο skai.gr.

Οι οργισμένη αντίδραση απευθύνεται εξ ολοκλήρου στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον τελευταίο καιρό όπου βρεθεί και όπου σταθεί καταγγέλλει τη Ρωσία για επιθετική εξωτερική πολιτική και για μη τήρηση των συμφωνιών. Μάλιστα το γεγονός ότι αναφέρθηκε στη Ρωσία ακόμη και στον νικητήριο λόγο της μετά την πανηγυρική επανεκλογή της ως πρόεδρος των χριστιανοδημοκρατών, δείχνει ότι για το άμεσο μέλλον οι αρνητικές σχέσεις με τη Ρωσία θα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του συντηρητικού κόμματος.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι η Ρωσία υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες όποιον ηγέτη Ευρωπαϊκού κράτους κρατά μετριοπαθή στάση ή και δέχεται πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Αναφέρομαι στον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου. Η Ρωσία δε θέλει να δυσχεράνει περισσότερο τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ωστόσο συνεχίζει σταθερή στην πολιτική της για την Ουκρανική κρίση. Από την άλλη είναι πλέον ξεκάθαρη η στροφή της Γερμανίας προς στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πιθανόν μέρος της ανάλυσης της Μόσχας για τη συγκυρία να είναι και το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαικών χωρών είτε σε διακρατικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων μπορεί να προκαλέσει επι πλέον τριγμούς στο εσωτερικό της ΕΕ, αν κλιμακωθεί έντονα η αρνητική σχέση Ρωσίας και πρωτοστατούντων χωρών της ευρωατλαντικής συμμαχίας όπως ΗΠΑ και Γερμανία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων