Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Κριστίν Λαγκάρντ: Αδύνατα τα πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια

Δεν είναι εφικτά πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα», αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφορικά με το χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως είναι μη βιώσιμο, τονίζοντας πως «η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων».

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και τελεί υπό αναθεώρηση. «Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», ανέφερε. Είπε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%).

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Σε ότι αφορά στην δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη, σημείωσε πως από την πλευρά το ΔΝΤ, ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι το 1,5%.

Τέλος, σημείωσε πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img