Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Λαγκάρντ: Συμμετοχή ΔΝΤ στο Πρόγραμμα μόνο με βιώσιμο ελληνικό χρέος

Μόνο με βιώσιμο ελληνικό χρέος (σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ) το Ταμείο θα συμμετέχει στο Πρόγραμμα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα: αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους.

Όπως σημειώνει, «το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

Για το εάν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους η κ. Λαγκάρντ τονίζει: αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του Ταμείου και στην βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο Πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος.

Για το εάν υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια».

Τέλος, αιτιολόγησε την καθυστέρηση του ΔΝΤ (συγκριτικά με τους Ευρωπαίους) να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θελουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων