Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «Δεν θέλουμε Grexit». Η ίδια εξήγησε πως ένα πρόγραμμα όπως το ελληνικό δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε αυξήσεις φόρων. Τόνισε παράλληλα ότι το ΔΝΤ δεν επιδιώκει «να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη».
Τα λεγόμενα της επικεφαλής του ταμείου ως τόσο δεν αρκούν για να απαντήσουν στην εύλογη αντίδραση του έλληνα πρωθυπουργού ότι μη αποδοχή ισοδυνάμων δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά ως τώρα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε στη συνέντευξή της αυτό που εδώ και χρόνια επαναλαμβάνεται διαρκώς από εκπροσώπους των δανειστών. Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Μόνο που όταν ο Βαρουφάκης έλεγε το ίδιο και παρουσίαζε κάποιες από αυτές, ομολογουμένως αρκετά απροετοίμαστα και με διάφορες χοντράδες κάποιες φορές, οι δανειστές συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ επέμεναν ότι θα πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός. Τώρα δε που η κυβέρνηση παρουσίασε δέσμη μέτρων που υπόσχονται την εισπραξιμότητα των απαιτούμενων για τα πλεονάσματα που οι δανειστές θέλουν, ποσών, ξαφνικά το ΔΝΤ θυμήθηκε ότι η φορολόγηση είναι μέτρο υφεσιακό.
Αυτό που επίσης η κα Λαγκάρντ δεν εξηγεί είναι πώς η περικοπή μισθών και συντάξεων δεν θα είναι υφεσιακή.
Το θετικό σημείο από τη συνέντευξη της είναι ότι επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος. Παράλληλα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απαιτούνται και «βήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο».