Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται ότι έχει το ΔΝΤ για τις χώρες που «σώζει». Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία ακόμη και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αποτύχουν και το Κίεβο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και δανειστών της, υπάρχουν διενέξεις με την υπουργό Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο να δηλώνει την περασμένη Τετάρτη ότι το Κίεβο ενδέχεται να κηρύξει προσωρινή αθέτηση πληρωμών.
Η Λαγκάρντ από την άλλη ανέφερε ότι «Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές και η χώρα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, το Ταμείο μπορεί να δανείζει στην Ουκρανία βάσει της πολιτικής του για τον δανεισμό (σ.σ. κρατών) που έχουν καθυστερούμενες οφειλές».
Η Γιαρέσκο σημείωσε ότι αναμένει από το ΔΝΤ να εκταμιεύσει μία δόση ύψους 1,7 δις δολαρίων μέσα στον Ιούλιο από το δάνειο που έχει συμφωνηθεί.
Η Λαγκάρντ μάλιστα σημειώνει ότι πρέπει να προστατευθούν τα ποθεματικά στην κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας ώστε να χρησιμοποιηθούν για «την επιτυχία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων» που καλείται να εφαρμόσει και ότι «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.»
Όλα αυτά φυσικά έχουν να κάνουν με την πολιτική και διπλωματική στήριξη που αυτή τη στιγμή η Ευρωατλαντική συμμαχία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να την αποκόψει από οποιαδήποτε οικονομική εξάρτηση από τα ανατολικά της. Με την Ελλάδα αντίστοιχα το ΔΝΤ εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα επιμένοντας πως δεν είναι ένας πολιτικός αλλά τεχνικός οργανισμός. Βρείτε τις διαφορές στις δύο εικόνες.