Οι πολίτες στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό πλήρωσαν τις τελευταίες μέρες πολύ βαρύ τίμημα, με πάνω από 60 νεκρούς στην Ιτούρι, περιοχή που λυμαίνονται εδώ και χρόνια διάφορες ένοπλες οργανώσεις.
Σε αυτή την επαρχία, που γειτονεύει με την Ουγκάντα, βρέθηκαν 24 πτώματα την περασμένη Κυριακή και την περασμένη εβδομάδα στην Τζουγκού, έπειτα από επιθέσεις αντιποίνων αποδιδόμενες στην οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), παραστρατιωτική ομάδα που λέει ότι προστατεύει τη φυλή Λέντου, που είναι αντιμέτωπη με τη φυλή Χέμα και με τον εθνικό στρατό.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης Ντεζιρέ Λοντρομά ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, που είπε πως διαπράχθηκαν «για να εκδικηθούμε τον θάνατο» εκπαιδευτικού, μέλους της φυλής Λέντου, που δολοφονήθηκε κατ’ αυτόν από μέλη παραστρατιωτικής ομάδας της φυλής Χέμα, της «Ζαΐρ».
Την Πέμπτη, εννέα πτώματα, που ανήκαν σε δύο γυναίκες, πέντε άνδρες και δυο παιδιά, βρέθηκαν έπειτα από νέες επιθέσεις αποδιδόμενες στην CODECO, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής στην περιοχή. Διαπράχθηκαν επίσης επιθέσεις νοτιότερα, στις όχθες της λίμνης Άλμπερτ, του φυσικού συνόρου με την Ουγκάντα.
«Το βράδυ της Παρασκευής βρήκαμε πέντε πτώματα και το Σάββατο άλλα 16», δήλωσε ο Μιμπιτζό Παγκά Μαντρό, τοπικός αξιωματούχος. Διευκρίνισε πως μέλη της CODECO παραμένουν στην περιοχή του χωριού Νιαμαμπά, κάτι που εμποδίζει τη μεταφορά πτωμάτων για την ταφή.
Το βράδυ της Παρασκευής εξάλλου ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ογκμπά, στην περιοχή Μααγκί, δολοφονήθηκε «από άγνωστους ενόπλους», ανέφεραν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ο στρατιωτικός ηγέτης της CODECO είπε ότι «ήταν παραστρατιωτικοί Χέμα της οργάνωσης Ζαΐρ σκότωσαν τον γιατρό μας», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακολουθήσουν αντίποινα.
Εξάλλου την Τετάρτη στο νότιο τμήμα της επαρχίας, στην περιφέρεια Ιρούμου, «άλλοι οκτώ άμαχοι δολοφονήθηκαν, αυτή τη φορά από αντάρτες της οργάνωσης ADF» («Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις»), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιεντονέ Λοσά, συντονιστής οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ιτούρι.
Προστασία των κυανόκρανων
Η ADF ιδρύθηκε στην Ουγκάντα, όμως δρα κυρίως στη ΛΔ Κονγκό εδώ και 25 χρόνια και έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Τις αχανείς επαρχίες Ιτούρι, Βόρειο Κίβου και Νότιο Κίβου αιματοκυλίζουν εδώ και χρόνια ένοπλες οργανώσεις που επιδιώκουν να ελέγξουν εδάφη των φυλών τους ή για να εκμεταλλευτούν τους πόρους του πλούσιου υπεδάφους τους, συχνά με ενθάρρυνση και χρηματοδότηση από γειτονικά κράτη.
Στην επαρχία Βόρειο Κίβου, η Ρουάντα κατηγορείται από την Κινσάσα, τον ΟΗΕ και την ΕΕ ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του κινήματος M23 των Τούτσι, που κατέλαβε τους τελευταίους μήνες μεγάλο μέρος περιοχής βόρεια από την πόλη Γκόμα. Ο Ντιεντονέ Λοσά στηλίτευσε το γεγονός ότι τα μέλη του στρατού της ΛΔ Κονγκό έχουν «μειωθεί» το τελευταίο διάστημα στην Ιτούρι, καθώς μονάδες «μετατέθηκαν» νοτιότερα, στο Βόρειο Κίβου, για να «πολεμήσουν το M23». Είπε πως θέλει να θέσει θέμα στον πρόεδρο Φέλιξ Τσισεκέντι «για αυτό που συμβαίνει στην Ιτούρι».
Μετά τις επιθέσεις της CODECO, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη της φυλής Χέμα, εγκατέλειψαν τα χωριά τους και ζήτησαν προστασία από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, σε καταυλισμό περίπου 45 χιλιόμετρα από την Μπουνία. «Ο πληθυσμός του καταυλισμού έχει υπερδιπλασιαστεί», τόνισε μέσω Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μια από τις ελάχιστες που συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. Πάνω από 70.000 άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε αυτόν, σε καταστροφικές συνθήκες, πρόσθεσε.
Πριν από έναν χρόνο, μέλη της CODECO είχαν σπείρει τον τρόμο σε καταυλισμούς εκτοπισμένων και χωριά της φυλής στην ίδια περιοχή, σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας και βιάζοντας δεκάδες άμαχους. Η οργάνωση αντιπροσωπεύτηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τσισεκέντι που οργανώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στο Ναϊρόμπι, στην Κέντα, όπως επίσης δεκάδες άλλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Η οργάνωση «Ζαΐρ» δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.