Ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρρούτια έχει όλες τις πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, στη Βενεζουέλα, αν το τσαβιστικό καθεστώς τηρήσει την προθεσμία.
Του Patrick Bèle
Υπάρχει μια πολύ περίεργη ατμόσφαιρα στο Καράκας αυτή τη στιγμή”, λέει ο Ούγκο Πριέτο, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Βενεζουέλα. Με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται στις 28 Ιουλίου, η ατμόσφαιρα είναι πολύ ήρεμη. Για πρώτη φορά πριν από μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση, δεν υπάρχει καμία αίσθηση κινητοποίησης ή αντιπαράθεσης σε μια χώρα που έχει συνηθίσει σε έντονη πόλωση μεταξύ της τσαβιστικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο Νικολάς Μαδούρο θέτει υποψηφιότητα για μια τρίτη εξαετή θητεία. Εκλέχθηκε το 2013 μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες και κυβερνά τη Βενεζουέλα εδώ και δώδεκα χρόνια. Από τότε, η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση κατάφερε να ενωθεί γύρω από έναν και μόνο υποψήφιο: τον Εντμούντο Γκονζάλες Ουρρούτια. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν αυτόν τον παντελώς άγνωστο ως υποψήφιό τους στις 21 Απριλίου. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, έγινε το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Ιουλίου.
Δύο αντίπαλοι γαλουχήθηκαν από τις ψήφους
Εκ φύσεως διακριτικός, υπηρέτησε για πρώτη φορά ως πρέσβης στην Αλγερία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκπροσώπησε ξανά τη χώρα του, αυτή τη φορά στην Αργεντινή, κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία από το 1999 έως το 2022. Στη συνέχεια τέθηκε στο περιθώριο, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, με την υποψία ότι υποστήριζε την αντιπολίτευση.
Ο διορισμός του ακολουθεί την ακύρωση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία εμποδίστηκε να θέσει υποψηφιότητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο την κήρυξε άκυρη για δεκαπέντε χρόνια με το πρόσχημα ψευδών κατηγοριών. Είχε ανακηρυχθεί υποψήφια στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, κερδίζοντας πάνω από το 90% των ψήφων, δηλαδή πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους, επίτευγμα που αποδεικνύει την τεράστια δημοτικότητά της.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια μοιράστηκαν τους ρόλους. Ο τελευταίος είναι υποψήφιος, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την υποψηφιότητά του, ενώ η πρώτη διεξάγει προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια συνήθεια της. Εδώ και χρόνια, είναι η μόνη υποψήφια της αντιπολίτευσης που κάνει εκστρατεία στο πεδίο. Τα ταξίδια της περιβάλλονται από εκπληκτικό λαϊκό ενθουσιασμό. Οι συναντήσεις της ξεπουλάνε. Υπάρχει μια σχεδόν θρησκευτική θέρμη. Τη βλέπουν ως σωτήρα και οι άνθρωποι κλαίνε όταν τη συναντούν. Την αποκαλούν Μαρία, από την Παναγία” λέει η Νίντια Ρουίζ, ανθρωπολόγος στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας.
Για την Ρουίζ, αυτό το πολιτικό κλίμα είναι πολύ καινούργιο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το παιχνίδι φαίνεται να έχει τελειώσει. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες θα εκλεγεί πρόεδρος τον ερχόμενο Ιούλιο. “Πήγα χθες στην αγορά. Οι άνθρωποι έκαναν προεκλογική εκστρατεία για τον Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια και οι περαστικοί αστειεύονταν ήσυχα μαζί τους. Δεν υπήρχε καμία εχθρότητα όπως έχουμε δει σε προηγούμενες εκλογές” εξηγεί η ίδια.
Στο Καράκας, η οικονομία βρίσκεται στα όριά της
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι καταστροφική. Τα δώδεκα χρόνια του Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της χώρας. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, τώρα παράγει μόνο 400.000 βαρέλια. Όλες οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Το θέαμα των εγκαταλελειμμένων γεωτρήσεων που χύνουν συνεχώς το ρυπογόνο πετρέλαιό τους στη λίμνη Μαρακαΐμπο είναι ένα παράδειγμα της κατάστασης παρακμής στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με ρυθμούς σαλιγκαριού. Τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη φαρμάκων, εξοπλισμού και προσωπικού.
Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Δεν έχει πλέον τα μέσα να εξαγοράσει τους ψηφοφόρους της με μέτρα αναδιανομής, όπως μπορούσε να κάνει όταν η εθνική εταιρεία πετρελαίου, η PDVSA, λειτουργούσε με πλήρη δυναμικότητα και η τιμή του βαρελιού ήταν στο υψηλότερο σημείο της. “Τα δώδεκα χρόνια ολέθριας διαχείρισης από την κυβέρνηση Μαδούρο ήταν τρομερά. Είναι λογικό ο λαός να τον καταψηφίσει, ειδικά καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αγοράσει ψήφους. Δεν μπορεί πλέον να υπόσχεται τίποτα. Αυτός ο συνδυασμός διαφθοράς και ανικανότητας έχει γονατίσει τη χώρα” λέει ο Ούγκο Πριέτο.
Ενώ το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Βενεζουέλας έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, στο Καράκας έχουν ανοίξει νέα πολυτελή καταστήματα. Η Hermès έχει πλέον τη δική της διεύθυνση και το κατάστημα της Ferrari είναι πάντα γεμάτο. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος λέγεται ότι έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στη Μαδρίτη με χρήματα της διαφθοράς. Σε περίπτωση ήττας, οι φήμες λένε ότι ο Νικολάς Μαδούρο σχεδιάζει να αυτοεξοριστεί στην Τουρκία.
Το ερώτημα τώρα είναι αν το καθεστώς θα σεβαστεί την εκλογική προθεσμία. Θα μπορούσε, όπως συμβαίνει συχνά, να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια. Ή, δεδομένου ότι έχει όλους τους μοχλούς εξουσίας στη διάθεσή του, θα μπορούσε να οργανώσει μαζική νοθεία. Με αυτή την ευκαιρία, οι αριστεροί πρόεδροι της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, και της Βραζιλίας, Λούλα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση της κυβέρνησης των Τσάβι να σεβαστεί τη δημοκρατική έκφραση. Πρέπει να πούμε ότι νέα νίκη του Μαδούρο θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα μαζική έξοδο του πληθυσμού και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Τρία εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν ήδη καταφύγει στην Κολομβία για να γλιτώσουν από την κρίση στη χώρα τους.
“Αν κερδίσει ο Ουρούτια, θα πρέπει να ξεκινήσει μια μεταβατική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό”, λέει ο Ούγκο Πριέτο.”Θα πρέπει να αποκαταστήσει το πολίτευμα της χώρας. Το δικαστικό σώμα, ο στρατός και η αστυνομία έχουν “καπελωθεί” εδώ και χρόνια. Οι ηγέτες των Τσαβίστα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συζητήσουν μια μεταβατική διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ καιρό. Η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι συνοδευόμενη και σταδιακή, όπως συνέβη στη Χιλή, όπου ο Πινοσέτ παρέμεινε αρχηγός του στρατού δέκα χρόνια μετά το επίσημο τέλος της δικτατορικής του εξουσίας.
Εάν η αντιπολίτευση βρεθεί ενωμένη πίσω από την υποψηφιότητα του Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, μετά την ενδεχόμενη νίκη του, οι διαιρέσεις θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν. Ο οικονομικός ρόλος του κράτους είναι κεντρικός στη Βενεζουέλα”, εξηγεί ο Ούγκο Πριέτο. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση αν κερδίσει. Αλλά έχει ένα πολύ φιλελεύθερο όραμα για την πολιτική και την οικονομία. Οι σύμμαχοί της είναι περισσότερο σοσιαλδημοκρατικής ή ακόμη και κεντροαριστερής κατεύθυνσης.