Οι ειδικοί που ασχολούνται με το Ισλαμικό Κράτος τονίζουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Daech έχει “πολλούς λόγους” να στοχοποιεί το καθεστώς Πούτιν.
Σε μια Ρωσία όπου τα κρατικά ψέματα είναι δεύτερη φύση και όπου τα γεγονότα συχνά κρύβουν διπλό πάτο, η αλήθεια για τα μέσα και τα έξω της επίθεσης στο Crocus City Hall της Μόσχας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Όμως ειδικοί στο Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Wassim Nasr, τονίζουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Daech έχει “πολλούς λόγους” για να στοχοποιήσει τη Ρωσία, “πρώην αντίπαλο στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, σύμμαχο του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και τώρα αντιμέτωπη με το Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ”. Το Ισλαμικό Κράτος, αφού ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, μετέδωσε ένα βίντεο που προφανώς τραβήχτηκε από τους δράστες της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί η ομάδα, σύμφωνα με την Site, η οποία ειδικεύεται στην αντιτρομοκρατική έρευνα.
Ένα άρθρο του περιοδικού Foreign Policy απαριθμεί διαδοχικές δημοσιεύσεις των μέσων ενημέρωσης της Ε.Ε. στην περιοχή του Αφγανιστάν σχετικά με τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Αφού προσπάθησαν κυρίως να πείσουν τους μουσουλμάνους να μην εμπλακούν σε καμία από τις δύο πλευρές αυτής της μάχης “σταυροφόρος εναντίον σταυροφόρου”, οι επικοινωνιολόγοι του Daech άρχισαν να προτείνουν “υπομονή” και να παρακολουθούν τις ευκαιρίες για να χτυπήσουν τους “άπιστους”. Μια στρατηγική που εφαρμόστηκε ξεκάθαρα στην πράξη στο Crocus City Hall. “Για την Daech, όσο μεγαλύτερος είναι ο στόχος (χώρα, προσωπικότητα, τοποθεσία), τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος. Αυτοί οι εξτρεμιστές μάχονται με τον παγκόσμιο άπιστο. Η Ρωσία και ο Πούτιν είναι ανάμεσά τους”, σημειώνει ο Muhiddin Kabiri, ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κόμματος Ισλαμικής Αναγέννησης, αλλά πήγε στην εξορία μετά την απαγόρευσή του και τη διαπόμπευσή του ως τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές του Ντουσανμπέ.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια εξαιρετικά μεγάλη δεξαμενή ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών από την Κεντρική Ασία συσσωρεύεται εδώ και χρόνια εντός του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο “κεντρικό” κεντροασιατικό παρακλάδι του Daech, την Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν (OEI-K ή EI-K), όσο και στις περιφερειακές θυγατρικές του, ιδίως στην Κεντρική Ασία και τη Ρωσία. Ο ειδικός David Gaüzère υπενθυμίζει ότι “οι Τατζίκοι στρατολογημένοι στην Daech ήταν μέρος της Πραιτοριανής Φρουράς του Abu Bakr al-Bagdhadi”, πριν επιστρέψουν στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας μετά τη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Αυτοί οι ριζοσπαστικοποιημένοι Τατζίκοι ονειρεύονται να ρίξουν το δικτατορικό καθεστώς του Τατζίκου Εμομάλι Ραχμόν και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να επιτεθούν στους Ρώσους, “οι οποίοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί του”, σημειώνει. Οι τρομοκράτες του EI-K έχουν επίσης οργανώσει αρκετές επιθέσεις στο Τατζικιστάν. Η Ρωσία διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Τατζικιστάν, την οποία θεωρεί κλειδί για τα διάτρητα σύνορα με το ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν, όπου πιστεύεται ότι εδρεύουν 1.500 έως 2.000 Τατζίκοι ισλαμιστές μαχητές.
Προσέγγιση Ρωσίας και Ταλιμπάν
Με την αποδυνάμωση των Ρώσων, οι ριζοσπάστες ισλαμιστές αποδυναμώνουν ταυτόχρονα την εξουσία των Τατζίκων. Αν ο Πούτιν ανατιναχθεί, ο Ραχμόν θα εκδιωχθεί επίσης από την εξουσία”, εξηγεί ο Gaüzère, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι οι ισλαμιστές του Daech ενοχλήθηκαν πολύ από την προσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και των Ταλιμπάν, η οποία οδήγησε τους τελευταίους να τους εγκαταλείψουν. Παρόμοια προσέγγιση σημειώθηκε μεταξύ του ισχυρού άνδρα του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon, και των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ, “ο πρώτος προσέφερε το ηλεκτρικό του ρεύμα με αντάλλαγμα την περιθωριοποίηση των τατζικικών τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν”, εξηγεί ο Muhiddin Kabiri, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η σχέση Μόσχας-Ταλιμπάν μπορεί να εξόργισε τον Daech.
Για να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν τα τατζικικά τάγματα του Ισλαμικού Κράτους, είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τον Kabiri, στέλεχος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης του Τατζικιστάν στην εξορία και πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας του Τατζικιστάν, να ανατρέχει στο παρελθόν. Αυτός ο πρώην βουλευτής, ο οποίος ήταν μέλος της Διπλωματικής Ακαδημίας της Μόσχας κατά τη σοβιετική εποχή και ο οποίος λέει ότι ονειρεύεται να οικοδομήσει ένα κοσμικό κράτος στη χώρα του που να αφήνει χώρο για το μετριοπαθές Ισλάμ, υποστηρίζει ότι “ήταν η συστηματική και βάναυση πολιτική καταστροφής του Κόμματος Ισλαμικής Αναγέννησης, το οποίο έπαιζε το θεσμικό παιχνίδι, και στη συνέχεια οι συνεχείς επιθέσεις κατά του θρησκευτικού συναισθήματος και της μουσουλμανικής κουλτούρας, που οδήγησαν ολόκληρα τμήματα της νεολαίας του Τατζικιστάν στην αγκαλιά των ισλαμιστών εξτρεμιστών”. “Έρχομαι σε επαφή με τεράστιο αριθμό υπηκόων του Τατζικιστάν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στη Ρωσία, και παντού ακούω το ίδιο πράγμα. Ήσασταν πολύ μετριοπαθείς, ασκήσατε κατευνασμό και σας συνέτριψαν”, λέει, μιλώντας για μια γιγαντιαία απογοήτευση που βρήκε διέξοδο στον εξτρεμισμό.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ανησυχώντας για την άνοδο του τατζικικού εξτρεμισμού στην Κεντρική Ασία, τη Ρωσία και την Ευρώπη, ο αντίπαλος, το κόμμα του οποίου έχει επίσης απαγορευτεί και κηρυχθεί “τρομοκρατικό” στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, απηύθυνε έκκληση για κατευνασμό στα κοινωνικά δίκτυα, καταδικάζοντας έντονα την επίθεση και καλώντας τα δύο εκατομμύρια Τατζίκους στη Ρωσία να “ελέγξουν τα συναισθήματά τους” παρά την καταστολή που έχει αρχίσει να πέφτει σε αυτή την κοινότητα, που έχει στοχοποιηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες. “Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι Τατζίκοι που στράφηκαν στην Daech όταν μας απαγόρευσαν”, είπε. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ταξίδευα από το Βλαδιβοστόκ στη Μόσχα για να συναντήσω μουσουλμανικές κοινότητες και στις συνομιλίες μου με Ρώσους αξιωματούχους προειδοποιούσα για την καταστολή του θρησκευτικού συναισθήματος”.
Μετά την επίθεση, ο Kabiri λέει ότι έχει παρατηρήσει “μεγάλη σύγχυση” στον σκληρό και συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές υπηρεσίες της FSB ενημερώνουν για τους φερόμενους ως υπεύθυνους για τις επιθέσεις και αντιμετωπίζουν όσους έχουν συλληφθεί. Από τα 11 ονόματα των Τατζίκων που θεωρούνται ένοχοι, έχει ήδη διαπιστωθεί ότι τρεις από αυτούς ζούσαν ήσυχα στο Ντουσανμπέ, ενώ ένας τέταρτος βρισκόταν στη Σαμάρα. Κανένας από αυτούς δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση! “Αν αυτοί οι Τατζίκοι έχουν πράγματι ρωσικά διαβατήρια, πού έμαθαν να πολεμούν τόσο επαγγελματικά; Και γιατί οι Ρώσοι δεν δημοσιεύουν τα βίντεο από τον συναυλιακό χώρο που πρέπει να κατέγραψαν την επίθεση; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα”, λέει ο Kabiri, ο οποίος, “χωρίς να θέλει να γίνει συνωμοσιολόγος”, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές και οι τατζικικές υπηρεσίες θα εκμεταλλευτούν την επίθεση. “Μου είπαν ότι ο πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο του στο Ντουσανμπέ με τα υπουργεία εξουσίας για να συνθέσει την εκδοχή του. Φοβάμαι ότι προσπαθούν να μας φορτώσουν την ευθύνη”.
Πηγή : Le Figaro
https://www.lefigaro.fr/international/attentat-de-moscou-pourquoi-les-djihadistes-du-tadjikistan-visent-la-russie-20240324