Την εμβάθυνση των σχέσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Μόσχας-Τεχεράνης και την ενίσχυση του αντιδυτικού άξονα επισημαίνει η δ/φος, και θεωρεί, ότι για την Δύση τα νέα είναι άσχημα, καθώς το Ιράν, που αναπτύσσει το στρατιωτικό του πρόγραμμα από το 2002, βρίσκεται ήδη στο πυρηνικό κατώφλι και η συμφωνία που υπογράφηκε το 2015, το JCPOA, είναι νεκρή και θαμμένη. «Η ανάπτυξη του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος, που έγινε εμφανής με την παράδοση πυραύλων στη Ρωσία, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα», αναγνωρίζει ανώτερος διπλωμάτης.
Κατά την δημοσιογράφο, τα συγκλίνοντα συμφέροντα ασφαλείας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας σε διμερές επίπεδο, έχουν πλέον μια περιφερειακή και παγκόσμια κλίση, εξ ου και η επίσκεψη του Sergueï Choïgou μετά την Τεχεράνη στη Βόρεια Κορέα, όπου και έγινε δεκτός από τον Kim Jong-un, για να εδραιώσει τη «στρατηγική συνεργασία» των δύο χωρών.
Κατά την ίδια, οι Δυτικοί διπλωμάτες, που αφιέρωσαν μέρος της σταδιοδρομίας τους σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις, στην προσπάθεια να επιβραδύνουν την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δεν το έχουν ακόμη αναγνωρίσει δημοσίως, αλλά σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αποτραπεί η πυρηνοποίηση του Ιράν, το οποίο, τόσο κοντά στον στόχο, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί. Ενώ αιωρείται μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να βασιστεί σε ένα μελλοντικό πυρηνικό καθεστώς, για να δώσει στους συμμάχους του στην περιοχή, ιδίως στη Χαμάς και τηx, μια ομπρέλα προστασίας.
Η εξασθενημένη επίδραση στη διεθνή σκηνή που βιώνει η αμερικανική διπλωματία πριν από κάθε προεδρική εκλογή, ο πόλεμος στη Γάζα που μονοπωλεί το Ισραήλ, καθώς και τα εσωτερικά προβλήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών δίνουν αναμφίβολα στο Ιράν νέο χώρο για να προωθήσει το πλεονέκτημά του, εκτιμά η δ/φος, και καταλήγοντας διερωτάται, εάν είναι η Ρωσία που διαχειρίζεται τώρα τον πυρηνικό ζήτημα του Ιράν σε διεθνές επίπεδο;
[Les Occidentaux redoutent un deal nucléaire entre la Russie et l’Iran]