H Μαρία Αντουανέτα είχε εραστή έναν πανέμορφο Σουηδό κόμη, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της Βασίλισσας της Γαλλίας που αποκωδικοποιήθηκε χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία.
«Ο γρίφος λύθηκε», όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».
Στα Εθνικά Αρχεία της Γαλλίας όπου βρίσκεται η αλληλογραφία της Βασίλισσας, η προηγμένη τεχνολογία αποκάλυψε την ανάρμοστη σχέση της με τον Σουηδό κόμη Άξελ ντε Φέρσεν.
Αποσπάσματα της αλληλογραφίας φανερώνουν την ιδιαίτερα τρυφερή σχέση που είχαν Μαρία Αντουανέτα και ο Σουηδός κόμης:
«Θα τελειώσω (αυτό το γράμμα) όχι χωρίς να σου πως, αγαπημένε και ευγενικέ φίλε, ότι σε αγαπώ τρελά και ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στιγμή που να μην σε έχω λατρέψει», γράφει η Βασίλισσα της Γαλλίας, στο γράμμα της με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου του 1792. Δηλαδή, έξι μήνες προτού η βασίλισσα προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εγκαταλείψει την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της που τότε ήταν αιχμάλωτος. Ένα χρόνο αργότερα ο Λουδοβίκος ο 16ος θα εκτελεστεί.
Αν και οι ιστορικοί διαφωνούσαν επί χρόνια για την σχέση που διατηρούσαν η Μαρία Αντουανέτα και ο κόμης της Σουηδίας, αν δηλαδή αυτή ήταν ρομαντική, σεξουαλική ή απλά πλατωνική, τώρα βάζουν τα πράγματα στη θέση τους: Η Μαρία Αντουανέτα είχε εραστή.
Μέχρι το 1789, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος ενδιαφερόταν πρώτα για το κυνήγι και τα ρολόγια του και μετά για την σύζυγό του.
Ο Σουηδός κόμης Άξελ ντε Φέρσεν ήρθε να καλύψει αυτό το… κενό.
«Ζω και υπάρχω μόνο για να σε αγαπώ -το να σε λατρεύω είναι η μόνη μου παρηγοριά», της έγραψε σε ένα από τα γράμματά του.
«Θεέ μου, πόσο σκληρό είναι να είμαστε τόσο κοντά και να μην μπορούμε να δούμε ο ένας τον άλλο», απάντησε εκείνη.
Αυτό προκύπτει με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας που ρίχνει φως στη αλληλογραφία των δύο γαλαζοαίματων. Μέχρι σήμερα ορισμένα αποσπάσματά της ήταν γνωστά. Μόνο όσα αφορούσαν τα κρατικά ζητήματα. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύεται, πιθανότατα ο ίδιος ο κόμης ή κάποιος από τους επιγόνους του να αφαίρεσε επιμελώς όσα αφορούσαν την προσωπική τους σχέση, προκειμένου να προστατευθεί η τιμή της Βασίλισσας.
Σε ένα βιβλίο πάντως το οποίο έγραψε Βρετανίδα ιστορικός, όχι μόνο αμφισβητείται η πατρότητα των δύο παιδιών της Μαρίας Αντουανέτας αλλά παρουσιάζονται και στοιχεία που δειχνουν τον πατέρα δύο παιδιών της.
Σύμφωνα με το βιβλίο, η κόρη της Σόφι, που πέθανε όταν ήταν μωρό, ήταν καρπός του έρωτας της με τον Σουηδό εραστή της και ο γιος της, Λουδοβίκος Κάρολος, είχαν πατέρα τον κόμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 16 Οκτωβρίου του 1793, όταν η Μαρία Αντουανέτα καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της προδοσίας, ήταν πιο μισητή γυναίκα στη Γαλλία.
Η νεαρή βασίλισσα κατηγορήθηκε για προδοσία και γιατί ήταν αποστασιοποιημένη ξοδεύοντας χρήματα από τον κρατικό κομβανά για πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα.