Την τελευταία εβδομάδα, η Αγγλία και η Βόρεια Ιρλανδία συγκλονίστηκαν από ένα ξέσπασμα εθνικιστικής, αντιμουσουλμανικής και ξενοφοβικής βίας. Οι ταραχές αυτές εγείρουν με οδυνηρό τρόπο το ερώτημα της επιρροής του ρατσιστικού και αντιμουσουλμανικού κινήματος στη χώρα.
Επιθέσεις και εμπρησμοί σε τζαμιά και κτίρια που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, συγκρούσεις με την αστυνομία και αντιρατσιστές ακτιβιστές: Η Αγγλία και η Βόρεια Ιρλανδία συγκλονίζονται εδώ και μία εβδομάδα από ακροδεξιές ταραχές με στόχο τους μετανάστες. Αυτό το απεχθές ξέσπασμα εθνικιστικής, αντιμουσουλμανικής και ξενοφοβικής βίας, που διανθίζεται από συνθήματα όπως «Διώξτε τους», «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας» και «Άγγλοι μέχρι θανάτου», ξεκίνησε την επομένη της επίθεσης με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια σε ένα χορευτικό κέντρο στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
Για να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με τις οποίες ο 17χρονος δράστης αυτών των δολοφονιών ήταν μουσουλμάνος μετανάστης που είχε περάσει λαθραία τη Μάγχη, τα δικαστήρια επέτρεψαν τη δημοσίευση της πραγματικής του ταυτότητας: ο Axel Rudakubana γεννήθηκε στο Κάρντιφ από γονείς από τη Ρουάντα, χωρίς προφανή σχέση με το Ισλάμ.
Ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας μετά από δεκατέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση πρωτοφανούς βίας και έντασης, που συνδυάζει τρία από τα πιο εκρηκτικά πολιτικά συστατικά: την ανασφάλεια, τη μετανάστευση και την ακροδεξιά.
Αντιμέτωπος με την έξαρση της βίας στους δρόμους σε πολλές πόλεις, από το Λονδίνο μέχρι το Λίβερπουλ μέσω του Λιντς, του Μπρίστολ και του Ρόδεραμ, ο κ. Στάρμερ προέβη σε μια σειρά από δυναμικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους δράστες της βίας «κακοποιούς» και χαιρετίζοντας το γεγονός ότι περίπου τετρακόσια άτομα έχουν συλληφθεί. Όμως η φήμη του για την αποφασιστικότητά του, η οποία βασίζεται στο παρελθόν του ως επικεφαλής της εισαγγελίας που άσκησε δίωξη κατά των δραστών των ταραχών του 2011, δεν τον έχει προστατεύσει από την κριτική της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί την αντίδρασή του καθυστερημένη και τον επικρίνει επειδή εγκατέλειψε το σχέδιό του για συστηματική απέλαση των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.
Η σημασία των κοινωνικών δικτύων
Ο κ. Στάρμερ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία περισσότερο μέσω της φθοράς των Συντηρητικών παρά μέσω ενός κύματος ενθουσιασμού, βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπερ-βίαιη εμφάνιση στους δρόμους ενός ακροδεξιού νεφελώματος. Ομολογουμένως, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο -το Εθνικό Μέτωπο τη δεκαετία του 1970 και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα τη δεκαετία του 2000 γνώρισαν στιγμές σχετικής δημοτικότητας- αλλά παραμένει εκτός κοινοβουλευτικής συζήτησης λόγω του εκλογικού συστήματος first-past-the-post, το οποίο εξαφανίζει τις μειονότητες.
Σήμερα, τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να έχουν δώσει τη δυνατότητα στην English Defence League, η οποία πολλαπλασιάζει τις αντιμουσουλμανικές προκλήσεις από το 2009, να εμπνεύσει, αν όχι να οργανώσει, το κίνημα. Με την έμμεση υποστήριξη του ξενοφοβικού κόμματος Reform UK, το οποίο κέρδισε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Ο ηγέτης του, Νάιτζελ Φάρατζ, νεοεκλεγείς βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, υποδαυλίζει τη φλόγα υπονοώντας ότι η αστυνομία είπε ψέματα για την τραγωδία στο Σάουθπορτ.
Οι συνεχιζόμενες ταραχές εγείρουν με οδυνηρό τρόπο το ζήτημα της υποτιμημένης επιρροής της ακροδεξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια χώρα που αρέσκεται να υπενθυμίζει τις παραδόσεις της πολιτικής μετριοπάθειας και την ιστορία της αντίστασης στον ναζισμό. Στην πραγματικότητα, το ρατσιστικό και αντιμουσουλμανικό κίνημα είναι ενεργό στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευδοκιμεί ακόμη πιο έντονα επειδή οι Συντηρητικοί, που βρίσκονται στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο, έπαιξαν οι ίδιοι με τη φωτιά χρησιμοποιώντας ξενοφοβική γλώσσα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κιρ Στάρμερ είναι τεράστιες: πρέπει να βάλει τέλος στη βία, αλλά και να σχεδιάσει μια ανθρώπινη και ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική, την οποία οι προκάτοχοί του απέτυχαν να αναπτύξουν.