Πάνω από πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία της, η λέσχη αυτή δεν αντικατοπτρίζει πλέον την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Η συνάντηση στην Ιταλία στα μέσα Ιουνίου αποκάλυψε μια αποδυναμωμένη ομάδα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με εξαίρεση την Ιταλίδα ηγέτιδα Τζόρτζια Μελόνι.
Στο γενικά γοητευτικό περιβάλλον που επέλεξε η διοργανώτρια δύναμη, η “οικογενειακή φωτογραφία” της G7 συμβολίζει εδώ και καιρό την εικόνα ήρεμης δύναμης που το δυτικό στρατόπεδο επιθυμεί να προβάλλει για τον εαυτό του. Η σύνοδος κορυφής που ολοκληρώθηκε στην Απουλία στις 14 Ιουνίου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όμως η ετικέτα αυτή δεν έχει πια μεγάλη αξία. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά τη δημιουργία της, αυτή η λέσχη των ισχυρότερων βιομηχανικών δυνάμεων έχει χάσει προ πολλού την επαφή με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Αναθεωρητικές χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που ενσαρκώνει, ενώ αμφισβητείται επίσης από εναλλακτικές ενώσεις από αυτό που αναφέρεται, ελλείψει καλύτερου όρου, ως “Παγκόσμιος Νότος”.
Αυτή η παρωχημένη κατάσταση υπογραμμίστηκε στην Ιταλία από τις αποτυχίες που αντιμετώπισαν πολλοί αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, σε βαθμό που η “οικογενειακή φωτογραφία” να μοιάζει με διαγωνισμό μεταξύ πολιτικών ανάπηρων. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι αναμένεται να αποπέμψουν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στις 4 Ιουλίου. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ήδη εμβρόντητος από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, τα οποία ήταν καταστροφικά για το στρατόπεδό του, θα μπορούσε να υποστεί περαιτέρω πλήγμα στον γύρο των βουλευτικών εκλογών που προκάλεσε η βίαιη απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.
Ο ομόλογός του στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τζο Μπάιντεν, θα αντιμετωπίσει επίσης την αβέβαιη τύχη της κάλπης τον Νοέμβριο, επιβαρυμένος από μέτρια δημοτικότητα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βγήκε επίσης σημαντικά αποδυναμωμένος από τις ευρωεκλογές, όπως και ο αμήχανος συνασπισμός του οποίου ηγείται.
Έπειτα από εννέα χρόνια στην πρωθυπουργία, ο Καναδός Τζάστιν Τριντό αισθάνεται επίσης τη φθορά της εξουσίας, όπως και ο ομόλογός του Φούμιο Κισίντα, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Ιαπωνίας για λιγότερο από τρία χρόνια.
Παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Στην πραγματικότητα, το μόνο πρόσωπο που έλαμψε στο G7 ήταν η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ενισχύθηκε από τις ευρωπαϊκές εκλογές και την οποία προσπαθεί να προσεταιριστεί ανοιχτά η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί τη επανεκλογή της. Στην Απουλία, ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν η μόνη εκπρόσωπος του πολιτικού ρεύματος που απαρτίζεται από ευρωσκεπτικιστές συντηρητικούς, ευρωφοβικούς και ακροδεξιούς που μόλις είχαν σημειώσει σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η Τζόρτζια Μελόνι εξασφάλισε ότι η G7 έλαβε υπόψη της το όραμά της για τα μεταναστευτικά ζητήματα και σημείωσε μια συμβολική επιτυχία στο μέτωπο της πολιτιστικής μάχης, επιτυγχάνοντας την αφαίρεση από το τελικό ανακοινωθέν της αναφοράς στην “πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις” που είχε συμπεριληφθεί στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου είναι επιδέξια στις υποσχέσεις από τότε που ήρθε στην εξουσία πριν από λιγότερο από δύο χρόνια, κάνοντας το χατίρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την οποία η χώρα της δύσκολα θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Διατήρησε επίσης τη συνέχεια όσον αφορά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία. Η υποστήριξη προς το Κίεβο επιβεβαιώθηκε στην Ιταλία με την ανακοίνωση ενός δανείου ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι εγγυημένο από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.
Τι θα συνέβαινε σε αυτή την ομόφωνη υποστήριξη, και στην ίδια την G7 που αποτελείται από χώρες τις οποίες δεν εκτιμά ιδιαίτερα, αν ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερνε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου;