Ένα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για μείωση των προμηθειών στα POS έκαναν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της αγοράς στη συνάντηση που είχαν εχθές, Παρασκευή, στο ΥΠΕΘΟ.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι όλα τα μέρη -εταιρείες αποδοχής καρτών, σχήματα καρτών και τράπεζες- αναγνώρισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν εκπτώσεις στις συναλλαγές μικρής αξίας υπέρ των εμπόρων και επαγγελματιών.
Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι το ακριβές μοντέλο με το οποίο θα εφαρμοστούν οι εν λόγω εκπτώσεις ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα από τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έμποροι και επαγγελματίες που εισπράττουν μικροποσά.
Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να συμφωνηθεί έκπτωση των προμηθειών τουλάχιστον 50%, η οποία θα επιμεριστεί ισοβαρώς στους συμμετέχοντες της αγοράς. Στις κατηγορίες των επαγγελματιών που εξετάζεται να περιληφθούν στο ευνοϊκό μέτρο είναι τα ταξί, οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, όπου οι συναλλαγές δεν υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 10 ευρώ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΥΠΕΘΟ και αγοράς θα
συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία όλων των πλευρών. Θυμίζεται ότι από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία δεν θα διστάσει να νομοθετήσει σχετικά.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει, επίσης, ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση στις επιχειρήσεις, πέραν της 30ής Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, το 90% των επιχειρήσεων έχουν είτε ολοκληρώσει τη διαδικασία είτε έχουν δεσμευτεί να το κάνουν με προγραμματισμένο ραντεβού έως το τέλος του μήνα. “Όποια φήμη και αν κυκλοφορεί για τυχόν παρατάσεις είναι απολύτως αβάσιμη. Θα μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ήδη ανακοινώσει”, έχει τονίσει ο κ. Χατζηδάκης.
Ποιες χρεώσεις “κρύβονται” στο POS
Κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται με κάρτα στο POS ενσωματώνει μια σειρά από διαφορετικές χρεώσεις και προμήθειες που κυμαίνονται μεταξύ 1% και 2%.
Αυτές περιλαμβάνουν:
1. Διατραπεζική προμήθεια (IRF): Ο εκδότης της κάρτας (τράπεζα) εισπράττει προμήθεια από την εταιρεία αποδοχής καρτών (acquirer). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει πλαφόν 0,2% για τις χρεωστικές κάρτες ιδιωτών και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών. Στις εταιρικές κάρτες, η προμήθεια IRF πολλαπλάσια -έξι ή επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή στις κάρτες ιδιωτών. Για κάρτες που έχουν εκδοθεί εκτός ΕΕ, μόνο το IRF μπορεί να φτάσει έως και το 2%.
2. Κόστος σχημάτων (scheme fees): Είναι η χρέωση που επιβάλλουν τα σχήματα καρτών -Mastercard και Visa- για τη χρήση του δικτύου τους.
3. Προμήθεια acquirer: Περιλαμβάνει το κόστος διαχείρισης της συναλλαγής συν το περιθώριο κέρδους του.
capital