Οι New York Times χρησιμοποίησαν μια εξαιρετική μεταφορά για να αποδώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα. Έγραψαν πως μοιάζουμε με βάτραχο που βράζει μέσα στην κατσαρόλα της Ευρώπης. Η εικόνα είναι ανατριχιαστική. Το ελληνικό θρίλερ, σκηνοθετικά, έχει ξεπεράσει τη δεξιοτεχνία του Ντε Πάλμα κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Από το φθινόπωρο όμως «θα τα δούμε όλα».
Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πάει στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο να ανάψει λαμπάδα. Διότι μόνον ως «μάννα εξ ουρανού» μπορεί να χαρακτηριστεί για το Μέγαρο Μαξίμου, η είδηση πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προσκαλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο. Το ραντεβού στο οβάλ γραφείο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου.
Πέρασε ένας χρόνος από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά και η αμερικανική διπλωματία τον είχε στον «πάγο». Οι κρούσεις προς την Ουάσινγκτον έπεφταν στο κενό, όσο επιλογές και πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης προβλημάτιζαν σοβαρά την αμερικανική κυβέρνηση. Κυρίως στα ζητήματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό σχεδιασμό και έχουν τεράστια γεωπολιτική υπεραξία.
Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Λευκός Οίκος άναψε το πράσινο φως μόνον λίγες ημέρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Αζέρους για τον αγωγό TAP και μετά το «φιάσκο» της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους. Αυτό δείχνει πόσο υποτίμησε ο πρωθυπουργός το συγκεκριμένο ζήτημα, με την επιλογή του να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις στις οποίες επιχείρησε να τον εγκλωβίσει το εγχώριο εκδοτικό και επιχειρηματικό λόμπυ της Gazprom.
Ο Ομπάμα θα συναντήσει τον Σαμαρά μία ημέρα πριν να αναχωρήσει για τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του διακοπές. Αυτό το στοιχείο δείχνει και μία σπουδή της αμερικανικής πλευράς να τελειώσει με το “πάγωμα” που είχε επιβάλει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα καθώς οι ευρωπαϊκές εξελίξεις μπορεί να πάρουν από το φθινόπωρο τη μορφή χιονοστιβάδας.
Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν και τις σχέσεις Μέρκελ -Σαμαρά να έχουν ψυχρανθεί (απόδειξη το γεγονός ότι και «κουρεύτηκε» η δόση και θα δοθεί με δόσεις) φαίνεται πως οι Αμερικανοί δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στον Σαμαρά. Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός πως στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται ευθέως λόγος για υποστήριξη της Ελλάδας “στις προσπάθειές της να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία”.
Οι ΗΠΑ θεωρούν επιβεβλημένη την ύπαρξη μιας ζώνης σταθερότητας, μέσα σε ένα ταραγμένο τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, η άρνηση της Γερμανίας να «βάλει πλάτη» στην επίτευξη αυτής της σταθερότητας προκειμένου να γεμίσει τα δικά της ταμία, έχει σύρει στο χείλος του γκρεμού και της αποσταθεροποίησης όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουν στενές σχέσεις οι ΗΠΑ: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα. Κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο.
Ο Σαμαράς λοιπόν έχει την ευκαιρία να αναλάβει “mission imposible”, φτάνει να καταφέρει να αποδείξει πως μπορεί και πως δεν προσπαθεί να πατάει σε δυο βάρκες ταυτόχρονα. Έχει λίγο χρόνο. Ας φροντίσει να προετοιμαστεί…
ΥΓ1: Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, ούτε εάν μαζί του θα πάρει και επιχειρηματίες. Σίγουρα πάντως ο τομέας της ενέργειας πρέπει να είναι στην κορυφή των κριτηρίων για τη σύνθεση της αποστολής.
ΥΓ2: Η επίσκεψη Σόιμπλε στις 18 Ιουλίου, όπως αντιλαμβάνεστε, αποκτά άλλη σημασία πλέον. Είναι ο άνθρωπος που είπε δημόσια τον περασμένο Απρίλιο στον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λου «να κοιτάξει τη χώρα του και να μη δίνει συμβουλές».
ΥΓ3: Περισσότερα για την αποκωδικοποίηση της επίσκεψης θα γράψει ο Ριζόπουλος τη Δευτέρα.