Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Λείπει και το χρήμα και η «μύτη»

Πέρασε στα ψιλά της αθλητικής επικαιρότητας η είδηση ότι ο 15χρονος επιθετικός από την Εράνη Φιλιατρών, ονόματι Αντώνης Σταθόπουλος, συμφώνησε με την Τβέντε και θα παίζει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με συμβόλαιο στην ολλανδική ομάδα. Αρχικώς στις υποδομές της, μετέχοντας πάντως στις προπονήσεις της U-18, δηλαδή με συμπαίκτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεν είναι το θέμα μας ότι ο Σταθόπουλος έφυγε από το ελληνικό ποδόσφαιρο για να δοκιμάσει τις ικανότητές του στο εξωτερικό. Το θέμα μας είναι ότι άλλο ένα ταλέντο εγκαταλείπει τα ελληνικά γήπεδα και επιλέγει διαφορετικές συνθήκες για να βελτιωθεί, να μάθει, να κάνει καριέρα στο άθλημα που διακρίνεται.

Στην εποχή της κρίσης, της αδυναμίας των ελληνικών ομάδων να προσελκύσουν καλούς ξένους παίκτες, της απόλυτης ανάγκης να αξιοποιείται η νέα γενιά Ελλήνων παικτών από τους συλλόγους μας, είναι εγκληματικό να χάνονται ταλέντα. Εγκληματικό για τις ομάδες και το ποδόσφαιρό μας, όχι φυσικά για τα ταλέντα.

Είναι απαραίτητο, πλέον, να εντοπίζονται, να αξιολογούνται σωστά και να παίρνουν ευκαιρίες οι νέοι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Για να συνεχίσει να υπάρχει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Με το χρήμα οι ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να δελεάσουν πλέον νέους ανθρώπους για να τους αποτρέψουν από τον ξενιτεμό. Ας φροντίσουν να βρουν άλλους τρόπους, με σημαντικότερο να πείσουν τα νέα παιδιά ότι πλέον θα τους δίνουν ευκαιρίες και δεν θα τα παραγκωνίζουν για χάρη αλλοδαπών που αμείβονταν πλουσιοπάροχα και πρόσφεραν ελάχιστα στις εποχές της σπατάλης και της αλαζονείας.

Προφανώς, ο δρόμος αυτός δεν είναι ακόμη εύκολος. Διότι η ελληνική ποδοσφαιρική παραγωγή παραμένει πλούσια σε ταλέντο, κάτι που οι ξένοι εκμεταλλεύονται έχοντας χρήμα να προσφέρουν και προοπτική να υποσχεθούν, ώστε να προσελκύσουν τους καλύτερους της νέας γενιάς παικτών.

Εκτός αυτού, όμως, είμαστε ακόμη πίσω και σε επίπεδο scouting, με συνέπεια να χάνουμε το χρυσάφι μέσα από τα χέρια μας και να περνάει μέσα από τη μύτη μας το πιο ποιοτικό ποδοσφαιρικό «άρωμα», δίχως να το παίρνουν χαμπάρι τα δικά μας «λαγωνικά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων