Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Λέκκας: Υποθαλάσσιο ρήγμα υπεύθυνο για τους σεισμούς σε Τήλο – Νίσυρο

Στο CNN Greece μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Τήλο και Νίσυρο.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι συγκεκριμένοι σεισμοί εντάσσονται σε μια γενικότερη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή ανάμεσα σε Τήλο και Νίσυρο τους τελευταίους δυο μήνες.

Το παραπάνω γεγονός αφορά υποθαλάσσιο ρήγμα που βρίσκεται στην περιοχή και δίνει σημαντικούς σεισμούς και ακολουθείται από πολλούς μετασεισμούς που γίνοται αισθητοί περισσότερο στην Τήλο λόγω της εγγύτητας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο ρήγμα φαίνεται πως επιμένει και παρακολουθείται ενώ καθησύχασε λέγοντας πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού το ρήγμα είναι γνωστό και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο, γειτονικό.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα η σεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Τήλο και Νίσυρο αφού σεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 07:31 της Κυριακής στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Νισύρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίον χαρακτηρίζει «ισχυρό».

Το επίκεντρο της νέας δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης του νησιού, διευκρίνισε το Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 16,4 χιλιόμετρα.

Ακόμη ένας, «ασθενής» αυτή τη φορά σεισμός, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 08:12 στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόκειται για τον τέταρτο σεισμό κατά σειρά που ανακοινώνεται από το Ινστιτούτο από το βράδυ χθες Σάββατο, με τον τρίτο της ακολουθίας αυτής.

Είχαν προηγηθεί άλλες δύο σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 22:57 του Σαββάτου και στις 02:25 σήμερα Κυριακή, αντίστοιχα 26 και 27 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων