Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «εφικτό να βρεθεί η διέξοδος την ερχόμενη Πέμπτη στο Εurogroup ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να δραματοποιήσουμε το γεγονός αυτό, δεν ωφελεί κανέναν».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία λύση η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της και πρέπει να κοιτάξει μπροστά», προσθέτοντας πως «όλες οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους».
Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ, αφού μετέφερε τους φιλικούς χαιρετισμούς του Εμανουέλ Μακρόν, είπε: «Δείξατε θάρρος για τη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κατέχεστε από την αρετή αυτού του θάρρους. Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσατε θα είναι επωφελείς για την ελληνική οικονομία προκειμένου να μπει στο στάδιο ανάκαμψης».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Eurogroup τόνισε: «Συμφωνώ με την ανάλυση που κάνατε δεν είμαστε μακριά από μια λύση στις 15, όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος, πρέπει να αποφύγουμε μια νέα κρίση του ελληνικού ζητήματος».
Αναφερθείς μάλιστα στις πρόσφατες επαφές του, είπε χαρακτηριστικά πως έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τους Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, «και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για μια καλή λύση, αλλά για να επιτευχτεί μια καλή λύση χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι ένα βραχιολάκι που φοράω στο χέρι μου από το νησί της Αμοργού. Με την βοήθεια των θεών θα τα καταφέρουμε».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός σχολίασε: Συν Αθηνά και χείρα κίνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι για την εύνοια των Θεών, «αλλά πρέπει πρώτα να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως εξαιρετικά φιλόδοξη και πολύπλοκη χαρακτηρίζεται η πρόταση για το χρέος που φέρνει στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέτει ζήτημα «ηθικού κινδύνου». Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαβουλεύσεων για το χρέος, η γαλλική πρόταση, την οποία ήδη έχει παρουσιάσει ο Μπρουνό Λεμέρ στον επικεφαλής του Eurogroup, στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ως βασικό άξονα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθεί με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό αφήγημα της νέας κυβέρνησης Μακρόν αλλά έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία για να αποτελέσει τη βάση του επιδιωκόμενου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας), ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.
Αν και η γαλλική πρόταση έχει ακουστεί με ενδιαφέρον από άλλα μέλη του Eurogroup, ήδη το ΔΝΤ που δεν αρέσκεται στις πολύπλοκές ασκήσεις, δείχνει να μην αποδέχεται το γαλλικό σχέδιο ως απάντηση στο γρίφο του ελληνικού χρέους, ενώ και στο Βερολίνο δεν… πέταξαν από τη χαρά τους.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Γερμανοί αντιδρούν σε κάθε σχέδιο που συνδέει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων με το ΑΕΠ (GDP Linked), επικαλούμενοι λόγους «ηθικού κινδύνου» (moral hazard), καθώς κατά τη λογική τους, η Ελλάδα δεν θα είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πιεστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της, λειτουργώντας παράλληλα και ως κακό παράδειγμα.
Με το Euroroup Της Πέμπτης να πλησιάζει γίνεται εμφανές πλέον ότι Ευρωπαίοι αναζητούν ένα τεχνικά αρτιότερο κείμενο σε σχέση με αυτά που απορρίφθηκαν στις 22 του περασμένου μήνα, τα οποία μετά από τον αιφνιδιασμό του ΔΝΤ, ήταν εμφανώς ανομοιογενή, προσπαθούσαν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα κι ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να πείσουν τις αγορές. Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, το ζητούμενο είναι να αποτυπωθεί στο ανακοινωθέν ότι ΟΛΕΣ οι πλευρές- δηλαδή και το ΔΝΤ- θεωρούν ότι η υπόθεση του ελληνικού χρέους έχει μπει σε καλό δρόμο. «Μας ενδιαφέρει να μη γραφεί ούτε από το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο», εξηγούν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνει ανοικτός ο δρόμος για το QE, όχι βέβαια άμεσα αλλά σε κάποιους μήνες.
Η στάση της ΕΚΤ είναι, όπως είναι φυσικό, μια από τις παραμέτρους αυτής της δύσκολης εξίσωσης. Μετά από τη στάση που αποφάσισε να κρατήσει το ΔΝΤ, δηλαδή να μπει με χρηματοδότηση σε δεύτερο χρόνο, θεωρώντας ότι το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοικτό, η ΕΚΤ μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα δίλημμα: ή να πάει κόντρα στο Ταμείο και να αξιολογήσει τώρα ως βιώσιμο το χρέος ή να πάει κόντρα στους Ευρωπαίους και να συνταχθεί με την άποψη του ΔΝΤ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα «κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω», σύμφωνα με την προσφιλή φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για το φθινόπωρο, με μια διατύπωση που θα στέλνει, όμως, θετικό μήνυμα στις αγορές. «Οι αγορές δεν θα ακούσουν «όχι» και αυτό είναι σημαντικό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Κάνενας δεν είναι πάντως, σε θέση να απαντήσει πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση το «μικρό καλάθι» του επικείμενου Eurogroup, καθώς πέρα από μια μάλλον «φουσκωμένη» δόση που θα χρησιμοποιηθεί για τις δόσεις του Ιουλίου και τη μερική εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, η οριστική λύση για το χρέος και η εγγυημένη επιστροφή -όχι απλώς έξοδος- στις αγορές αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.
Εντωμεταξύ ο Μπρούνο Λεμέρ μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία, και τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup».
Επίσης, ο κ. Λεμέρ συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λε Μερ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες». Επίσης ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, και από την πλευρά του προκατόχου του (Μισέλ Σαπέν) και από αυτή του νυν υπουργού, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες.
Ο Γάλλος υπουργός φέρνει στην Αθήνα μία πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους με στόχο να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.