Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

“Let us Dream”: Το νέο βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου

Το μπαλκόνι-άμβωνας παραμένει κλειστό, τα μουσεία της Αγίας Έδρας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν δέχονται πια επισκέπτες και ο Πάπας ακυρώνει τις γενικές ακροάσεις παρουσία κόσμου. Ο κορονοϊός έχει αλλάξει τα πάντα στο Βατικανό και ο Ποντίφικας έχει χάσει την επαφή του με το ποίμνιο του που μέχρι πριν από ένα χρόνο κατέκλυζε την πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες του lockdown γράφτηκε το βιβλίο “Ας ονειρευτούμε: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον” (Let us Dream: The Path to A Better Future) μια συνομιλία του Πάπα με έναν από τους βιογράφους του, τον Βρετανό Όστεν Άιβερι, το οποίο κυκλοφόρησε ήδη από την 1η Δεκεμβρίου.

Ξεκινά το Let Us Dream εξερευνώντας τι μπορεί να μας διδάξει αυτή η κρίση για το πώς να χειριστούμε αναταραχές οποιουδήποτε είδους στη ζωή μας και στον κόσμο γενικότερα. Με πρωτοφανή ειλικρίνεια, αποκαλύπτει πώς τρεις κρίσεις στη ζωή του τον άλλαξαν δραματικά προς το καλύτερο. Από τη φύση του, δείχνει, η κρίση μας δίνει μια επιλογή: κάνουμε ένα σοβαρό σφάλμα εάν προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε κάποια κατάσταση πριν από την κρίση. Αλλά αν έχουμε το θάρρος να αλλάξουμε, μπορούμε να βγούμε από την κρίση καλύτερα από πριν.

β

Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος προσφέρει μια λαμπρή και συνάμα ορθή κριτική των συστημάτων και των ιδεολογιών που συνωμότησαν για την παραγωγή της τρέχουσας κρίσης, από μια παγκόσμια οικονομία που έχει εμμονή με κέρδος και ανυπόμονη για τους ανθρώπους και το περιβάλλον που βλάπτει, σε πολιτικούς που υποκινούσαν τον φόβο των λαών τους και το χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τη δική τους δύναμη σε βάρος των ανθρώπων τους. Μας υπενθυμίζει ότι το πρώτο καθήκον των Χριστιανών είναι να υπηρετούν άλλους, ειδικά τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους, όπως έκανε ο Ιησούς.

Τέλος, ο Πάπας προσφέρει ένα εμπνευσμένο και ενεργό σχέδιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για όλη την ανθρωπότητα, θέτοντας τους φτωχούς και τον πλανήτη στην καρδιά της νέας σκέψης. Για αυτό το σχέδιο, βασίζεται όχι μόνο σε ιερές πηγές, αλλά και στα τελευταία ευρήματα από γνωστούς επιστήμονες, οικονομολόγους, ακτιβιστές και άλλους στοχαστές. Ωστόσο, αντί να προσφέρει απλώς συμβουλές, δείχνει πώς οι απλοί άνθρωποι ενεργούν μαζί παρά τις διαφορές τους μπορούν να ανακαλύψουν απρόβλεπτες δυνατότητες.

Στην πορεία, προσφέρει δεκάδες σοφές και εκπληκτικές παρατηρήσεις σχετικά με την αξία της μη συμβατικής σκέψης, γιατί πρέπει να αυξήσουμε δραματικά την ηγεσία των γυναικών στην Εκκλησία και σε ολόκληρη την κοινωνία, σε ό, τι έμαθε στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Το Let Us Dream είναι ένα ευχάριστο και αρκετά επίκαιρο ανάγνωσμα, το οποίο αξίζει να διαβάσει κανείς. Από το βιβλίο είναι ανάγλυφη η προσωπικότητα του Πάπα στην πιο προσωπική και βαθιά της εκδοχή.

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων