Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Liberation: Ανίσχυρη η ΕΕ απέναντι στις φιλοδοξίες Ερντογάν – Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν το κλίμα

«Η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προτιμούν να παίξουν το διαπραγματευτικό “χαρτί” με την Τουρκία, ενώ ένας στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο Ερσίν Τατάρ, μόλις εξελέγη ως ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων», γράφει σε άρθρο του ο Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες. «Η εκλογή του δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός», προσθέτει.

«Η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι ανίσχυρη απέναντι στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Ερντογάν» σημειώνει ο ανταποκριτής.

Οι Ευρωπαίοι απευθύνουν έκκληση στην Άγκυρα να μην κάνει τίποτα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν αποδεικνύει κάθε εβδομάδα ότι δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες σε αυτό που θεωρεί ως φυσική ενδοχώρα της Τουρκίας, αυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως φαίνεται από την αυξανόμενη συμμετοχή του, από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Λιβύη μέσω της Συρίας ή της Κύπρου.

«Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας εκμεταλλεύτηκε τη διπλωματική και στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ για να επενδύσει τη Μεσόγειο», όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Από αυτή την άποψη, οι εκλογές της Κυριακής του δικού του ανθρώπου, εθνικιστή Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων (αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα), δεν είναι ασήμαντο γεγονός».

«Στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της επιθυμίας της Τουρκίας να καταλάβει μερικά από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε ύδατα που η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι τους ανήκουν εδαφικά. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτό δεν συμβαίνει, διότι ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο Πέλαγος και θεωρεί ότι τα ύδατα της κατεχόμενης Κύπρου της ανήκουν…».

Επί δύο χρόνια η Άγκυρα στέλνει ερευνητικά στο Αιγαίο

Επί δύο χρόνια, η Άγκυρα στέλνει, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ερευνητικά σκάφη που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία στο Αιγαίο, όπως δεν διστάζει να διασχίσει τα κρητικά ύδατα για να πάει στη Λιβύη προκειμένου να παραδώσει όπλα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σε αντίθεση με το διεθνές εμπάργκο.

Και… επειδή ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μουσταφά Ακιτζί, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επανένωση του Κύπρου (…) απαιτώντας τη δημιουργία δύο κρατών, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το προοίμιο για μια πλήρη προσάρτηση των Κατεχόμενων από την Άγκυρα. Αλλά χωρίς να φτάσουμε τόσο μακριά, η νίκη Τατάρ θα δώσει στον Ερντογάν πρόσθετη δύναμη για να αναγνωρίσει τα δικαιώματά του λαμβάνοντας μερίδιο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

Μόνο Γαλλία και Ιταλία στήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο

Αντιμέτωπη με την αποφασιστικότητα της Άγκυρας, η Ε.Ε δείχνει αβοήθητη… Οι μόνες δύο χώρες που υποστήριξαν την Ελλάδα και την Κύπρο στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη είναι η Γαλλία και η Ιταλία, σε μικρότερο βαθμό.

Η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε , με επικεφαλής τη Γερμανία, προτιμούν να παίξουν το «χαρτί» της διαπραγμάτευσης. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, οι «27» απέρριψαν οποιαδήποτε κύρωση εναντίον της Τουρκίας μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο και της υποσχέθηκαν, ότι εάν σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις, τότε θα έχει όφελος από την Τελωνειακή Ένωση που την συνδέει με την Τουρκία.

Η αδύναμη εξωτερική πολιτική της Ευρώπης

Την περασμένη Παρασκευή, στη νέα Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε , οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν και πάλι «τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις της Τουρκίας». Καταδίκασαν επίσης την απόφαση των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν εκ νέου το ελληνοκυπριακό θέρετρο Βαρώσια μια πρόκληση για τη Λευκωσία και την Αθήνα.

«Βεβαιώνουμε για μία ακόμη φορά τη βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο και σημειώνουμε ότι θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους επόμενους μήνες ανάλογα με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Για την εφημερίδα «Liberation», «αναμφίβολα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τις απειλές οικονομικών κυρώσεων για να περιορίσουν τον Ερντογάν, ο οποίος μπορεί επίσης να παίξει με τα εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος του. Μόνο η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή. Και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων