Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκκαθάριση του τελευταίου ισχυρού τζιχαντικού πυρήνα στη Λιβύη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι δυνάμεις της Λιβύης με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατάφεραν να επανακτήσουν και το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη, την Τρίτη, μετά από σχεδόν επτά μήνες μάχης στο πρώην προπύργιο της τζιχαντικής οργάνωσης στη Βόρεια Αφρική.

Τα λιβυκά στρατιωτικά τμήματα ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του τελευταίου εδαφικού τμήματος στην περιοχή Ghiza Bahriya της Σύρτης μετά από ώρες συγκρούσεων. Αρκετές δεκάδες γυναίκες και παιδιά που είχαν παγιδευτεί με τους μαχητές μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα ερειπωμένα κτίρια για να σωθούν.

Καθώς οι εκδηλώσεις χαράς ξεσπούσαν μεταξύ των λιβυκών δυνάμεων, οι οποίες αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ταξιαρχίες που προέρχονται από την πόλη της Μισράτα, στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί η ευρύτερη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Λίβυοι μαχητές πυροβολούσαν στον αέρα φωνάζοντας «Ελεύθερη Λιβύη» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν πήγε χαμένο».

Η απώλεια της Σύρτης είναι ένα σημαντικό πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, καθώς αφήνει την οργάνωση χωρίς εδαφικό έλεγχο στη Λιβύη, αν και διατηρεί ενεργή παρουσία σε τμήματα της αχανούς χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η τζιχαντική ομάδα κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντάς τη στην πιο σημαντική τους βάση εκτός της Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ξένων μαχητών στην πόλη. Επέβαλε την εξαιρετικά σκληροπυρηνική κυριαρχία του στους κατοίκους και επεξέτεινε τον έλεγχό του κατά μήκος περίπου 250 χιλιομέτρων της ακτογραμμής της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος Rida Issa ανέφερε ότι αν και οι δυνάμεις είχαν «διασφαλίσει όλα τα κτίρια και τους δρόμους» στη Ghiza Bahriya, αυτό δεν επιφέρει αυτόματα τον τερματισμό της επιχείρησης. «Χρειάζεται ακόμα να διασφαλιστεί η ακεραιτότητα της περιοχής γύρω από τη Σύρτη», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι πολύ καλά νέα. Η ήττα του Daesh (Ισλαμικού Κράτους) είναι μια πολύ ισχυρή πράξη, αλλά μπορεί μόνο να θεωρηθεί ως ένα βήμα … οι δυνάμεις πολιτοφυλακής που απελευθέρωσαν τη Σύρτη αξίζουν συγχαρητήρια».

Λίβυοι και Δυτικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ορισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από τη Σύρτη πριν από τη μάχη ή στα πρώτα της στάδια. Αυτό που φοβούνται είναι μια ενδεχόμενη αντάρτικη εκστρατεία προερχόμενη έξωθεν της πόλης με στόχο την αναζωπύρωση του τζιχαντικού μετώπου ή και την επανάκτηση της Σύρτης.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων