Ένα κατασκοπικό δράμα με διεθνείς απολήξεις και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πλέον στην κατοχή τους και εξετάζουν λίστες με τα προσωπικά δεδομένα περίπου 22.000 μαχητών του χαλιφάτου από συνολικά περισσότερες από 51 χώρες.
Πολλοί διεθνώς ήδη πανηγυρίζουν, μιλώντας για «τη σημαντικότερη αντιτρομοκρατική εξέλιξη των τελευταίων ετών». Και δικαιολογημένα, καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται για πρώτη φορά να «φωτίσουν» σε βάθος τον μηχανισμό στρατολόγησης του Ισλαμικού Κράτους, ένα δηλαδή από τα πιο δυνατά (κρυφά) χαρτιά των τζιχαντιστών, «ταυτοποιώντας» παράλληλα δεκάδες χιλιάδες μαχητές, καθώς και τους πιθανούς συνεργούς τους σε δεκάδες χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, στα χέρια των Αρχών της Δύσης (Γερμανίας, Βρετανίας κ.ά.) έχουν πλέον περιέλθει και εξετάζονται 1.736 αρχεία του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για «αιτήσεις στρατολόγησης» με προσωπικά στοιχεία επίδοξων μαχητών οι οποίοι, όπως φαίνεται, έπρεπε, για να γίνουν δεκτοί στην τρομοκρατική οργάνωση, να συμπληρώσουν πρώτα ένα ερωτηματολόγιο με 23 ερωτήσεις, καθώς και να περάσουν από… συνέντευξη.
Οι συνεντεύξεις πιθανότατα γίνονταν στη Ράκα της Συρίας, την de facto πρωτεύουσα του ISIS στο συριακό έδαφος. Οσο για τα ερωτηματολόγια της οργάνωσης, αυτά πλέον αντιμετωπίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες ως «χρυσωρυχείο» καθώς περιέχουν «πλούσιες» πληροφορίες αναφορικά με την ταυτότητα κάθε υποψήφιου μαχητή αλλά και με τις διασυνδέσεις του.
Ονοματεπώνυμο, χώρα προέλευσης, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, τηλέφωνα επικοινωνίας… όλα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στις φόρμες στρατολόγησης, στις οποίες ωστόσο περιλαμβάνονται και άλλα ενδεχομένως πολύτιμα στοιχεία όπως είναι για παράδειγμα: ο «σύνδεσμος» που πρότεινε τον υποψήφιο για ένταξη στην οργάνωση, η διαδρομή που ακολούθησε ο επίδοξος τζιχαντιστής για να φτάσει σε Συρία-Ιράκ, ο ρόλος που αυτός θέλει να αναλάβει στον μηχανισμό του Ισλαμικού Κράτους («βομβιστής αυτοκτονίας», «μαχητής» κ.ά.), αλλά και η… προϋπηρεσία που ενδεχομένως αυτός να έχει στον χώρο της τρομοκρατίας («προηγούμενες μάχες»).
Εξόχως αποκαλυπτικά όχι μόνο ως προς την ταυτότητα των μαχητών και των συνδέσμων τους, αλλά και ως προς την ίδια τη λειτουργία της οργάνωσης (η οποία δείχνει να λειτουργεί σαν εταιρεία), τα εν λόγω στοιχεία εμπεριέχονταν σε ένα στικάκι που ανήκε σε κορυφαίο στέλεχος του χαλιφάτου, προτού κλαπεί (από έναν πρώην τζιχαντιστή ο οποίος αποσκίρτησε) και φτάσει τελικώς στα χέρια των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου «Sky News».
Οι χώρες προέλευσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μαχητών που ταυτοποιούνται μέσα από τα εν λόγω αρχεία, υπάρχουν και αρκετοί Ευρωπαίοι: τουλάχιστον 35 άτομα από τη Γαλλία, 18 από τη Γερμανία, 16 από τη Βρετανία κ.ά. Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ισλαμικής τρομοκρατίας, καθώς το ISIS επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του, αναζητώντας καταφύγιο στη Λιβύη και διατηρώντας ζωντανή την απειλή νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Δύση.
Πίσω στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ βέβαια, τα πράγματα δεν πάνε πλέον καλά για τους τζιχαντιστές, οι οποίοι βλέπουν τα εδάφη τους να μειώνονται και τις δυνάμεις τους να φθίνουν. Οι ξένοι μαχητές που πολεμούν στις τάξεις του ISIS εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί, από 35.000 που ήταν άλλοτε, σε 19.000 με 25.000 σήμερα.
ethnos.gr