Έκτακτο βοήθημα που θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ για όσους δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
“Η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς, ενώ οι ίδιοι τη θεσμοθέτησαν… Είμαστε στη θέση να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2023 και επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο αυτό δημιουργεί περισσότερα έσοδα για τον Κρατικό προϋπολογισμό. Είμαι σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους…”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας.
“Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί εφάπαξ… Έρχεται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων… Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά όσο δημιουργείται χώρος θα φροντίσουμε να διορθώνουμε τις οποίες αδικίες…”, σημείωσε.
Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
Για μέτρα στήριξης προς συνεπείς δανειολήπτες:
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, κινήσεις για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους. Όπως ανέφερε, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει.
“Δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις ρύθμισης. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ήταν απόλυτα συνεπείς και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την Πανδημία… Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς”, είπε και τόνισε ότι αύριο θα υπάρχουν εξαγγελίες για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.
Για Τουρκία:
“Να εκφράσω την υπερηφάνεια μου για το γεγονός ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία και έσωσαν ανθρώπινες ζωές… Αυτά τα χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζω τις σχέσεις των δύο λαών… Έχουμε τις διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας και αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό που ανεδείχθη ξεκάθαρα μέσα από αυτήν την τραγωδία…
Πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κρατάω τη δήλωσή του κ. Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα…
Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσω. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και ποια είναι τα θέματα που συζητάμε ή δεν συζητάμε και γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, να χτίζει τις συμμαχίες της και αυτές δεν είναι κατ’ ανάγκη κινήσεις που γίνεται σε βάρος της Τουρκίας.
Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες θα εξακολουθούν να στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με αποστολή βοήθεια την οποία και σήμερα η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία, για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθειά που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών…”
Για τις εκλογές:
“Έχω πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια διαφορά στη φορά των πραγμάτων…
Ξέρω με ποιο κλίμα θα κατευθυνθούμε εμείς στις εκλογές. Θα είναι ένα κλίμα θετικού λόγου. Ένα κλίμα δίκαιου απολογισμού αυτών που έγιναν αλλά και θετικής προοπτικής για αυτά που μπορούν να γίνουν…
Θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά… Το ερώτημα πρέπει να τεθεί στον κ. Τσίπρα. Γιατί επιμένει σε αυτήν την πόλωση. Γιατί αναλώνει όλο του τον χρόνο για να λέει πόσο αντιδημοκρατικοί και κακοί είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που βιώνουν οι πολίτες… Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη… Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με το ζόρι να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό που έλαβε το 2019 και όχι επειδή έχει φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία… Είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων, αλλά δεν πιστεύω τίποτα από αυτά που λέει. Το 2012 είχε πει ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων και η αναφορά που έκανα εγώ στην πολιτική τερατογένεση ισχύει…Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο… Δεν πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει. Δεν τον πιστεύω και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Άρα, οι πολίτες που θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει… Αν και φαίνεται πολύ δύσκολο γιατί το προοδευτικό μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες…”
Για τα “γαλάζια” ψηφοδέλτια:
“Χαίρομαι και λυπάμαι γιατί είμαι στην ευχάριστη και δυσάρεστη θέση να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό. Υπάρχει μία διαδικασία αξιολόγησης στελεχών…Θέλουμε τα καλύτερα δυνατά ψηφοδέλτια και, προφανώς, ο έλεγχος του βιογραφικού αποτελεί υποχρέωση του κόμματος. Το κάνουμε πάντα. Μπορεί να υπάρχουν αστοχίες και υπήρχαν αστοχίες. Θέλουμε να τις ελαχιστοποιήσουμε, εάν όχι να τις μηδενίσουμε…”