Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Λογαριασμοί σοκ: Στο 72,45% φτάνουν οι κρατήσεις απο φόρους

Άλλο ένα πλήγμα ήρθε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φέτος καλούνται να πληρώσοτν σε κρατήσεις απο φόρους και εισφορές ποσό που φτάνει έως το 72,45% του εισοδήματος. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει δήμευση της περιουσίας τους.

Το σοκ που προκαλεί ο λογαριασμός από τα εκκαθαριστικά της εφορίας και τις εισφορές του ΕΦΚΑ φαίνεται σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα με βάση τις πραγματικές εκκαθαρίσεις φόρου και εισφορών που βγάζουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στο πρώτο παράδειγμα μία ομόρρυθμος εταιρεία (ΟΕ) με δύο μέλη και κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 30.119 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει το 60,4% σε φόρους και εισφορές το 2017.

Το κάθε μέλος από μηνιαίο εισόδημα 1.250 ευρώ καταλήγει να πληρώνει τα 755 ευρώ σε φόρους και εισφορές και μένουν 495 ευρώ καθαρά το μήνα!

Στο δεύτερο παράδειγμα ένας φαρμακοποιός με κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 60.244 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει για το 2017 το 72,45% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές.
Τη μεγαλύτερη ζημιά κάνουν με σιγουριά οι εισφορές του ΕΦΚΑ η οποία απο το 2016 που έφτανε μέχρι το πολύ 6.00 ευρώ φέτος έχει τριπλασιαστεί και αγγίζει τις 15.000 κάτι που όπως είναι φυσικό αφήνει εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες στα όρια της φτώχιας και σε δήμευση εισοδήματος.

Αποτελεί γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε δημευτικά αποτελέσματα για τους επαγγελματίες.‘Εχει τονιστεί ότι το νέο  σύστημα οδηγεί αφενός σε αφανισμό τους  ελεύθερους επαγγελματίες και αφετέρου σε μείωση των δημοσίων εσόδων τόσο από ασφαλιστικές εισφορές – αφού η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν ειναι σε θέση να πληρώσει όσο και απο φόρους λόγω της διακοπής εργασίας απο μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών.

Ενδεικτικό είναι ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών του ΕΦΚΑ σημείωσε μείωση της τάξης του 9% μόλις σε ένα μήνα, αποτυπώνοντας την εξάντληση ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχαλουμένων να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Επιπροσθέτως από το 2018 θα μπεί νέο «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών για την αλλαγή του υπολογισμού τους.  Η ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος θα επιβαρύνει τους αυτοαπασχολούμενους με επιβαρύνσεις της τάξης του 18% και 37% για τα έτη 2018 και 2019 αντίστοιχα ενώ η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων