Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Los Angeles Times: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ζωολογικοί λόγω κορωνοϊού

Ενώ τα ζώα σε ερημικά εθνικά και κρατικά πάρκα μοιάζουν να ευδοκιμούν χωρίς την παρουσία ανθρώπων, πολλά στο Oakland Zoo φάνηκαν να βαριούνται χωρίς τα πλήθη.

Από τις 17 Μαρτίου, ο ζωολογικός κήπος Oakland, ένα πάρκο άγριας φύσης 100 στρεμμάτων, είναι κλειστός για τους επισκέπτες – με εντολή κρατικών και τοπικών κυβερνήσεων που απαιτούν από το κοινό να καταφύγει στη θέση του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, μόνο οι αετοί, και ίσως οι λύκοι, φαίνεται να απολαμβάνουν τη μοναξιά. Ενώ τα ζώα έχουν λάβει κάποιο χρόνο διακοπής, οι φύλακες, το προσωπικό κτηνιάτρων και οι διαχειριστές δεν είχαν την ίδια πολυτέλεια.

Σύμφωνα με τον Parrott, κοστίζει περίπου 800.000 $ ετησίως για τη διατροφή των ζώων και 24 εκατομμύρια $ ετησίως για τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου. Η εύρεση αυτών των χρημάτων, ενώ η συμμετοχή είναι μηδενική, είναι αποθαρρυντική.

Άλλοι ζωολογικοί κήποι σε εθνικό επίπεδο αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Στη Νότια Καλιφόρνια, το San Diego Zoo Global, το οποίο διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο και μια αδελφή εγκατάσταση, το πάρκο σαφάρι ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο, δαπάνησε περίπου 231 εκατομμύρια δολάρια το 2018 για τη φροντίδα των ζώων και τις εκθέσεις. Το 2018, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ανέφερε έσοδα 342 εκατομμυρίων δολαρίων, πολλά από τα οποία θα ξοδευτούν, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που οι δύο ζωολογικοί κήποι θα παραμείνουν κλειστοί.

Για να καλύψει μέρος του εναπομείναντος ελλείμματος, ο ζωολογικός κήπος ξεκίνησε μια καμπάνια τύπου fundraising μέσω του Facebook βάσει συνδρομής, η οποία προσφέρει στους θεατές μια ματιά στα παρασκήνια των ζώων και του προσωπικού.

Το προσωπικό βασίζεται τώρα σε ατομικές δωρεές από γείτονες και το απόθεμα μειώνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις καμηλοπάρδαλες, οι οποίες, σε αντίθεση με τις καμήλες, είναι πολύ επιλεκτικοί για την περιήγηση.

Τα πουλιά θα παραμείνουν εδώ για τις επόμενες 30 ημέρες, σε καραντίνα από τον υπόλοιπο ζωολογικό κήπο και μέχρι να βρεθεί ένα νέο σπίτι για αυτά. Όλα τα ζώα που μεταφέρονται στον ζωολογικό κήπο πρέπει να είναι σε καραντίνα για 30 ημέρες, δήλωσε ο Parrott, διευθυντής του ζωολογικού κήπου και κτηνίατρος.

Η εξάπλωση της νόσου δεν αποτελεί νέα ανησυχία για το προσωπικό του ζωολογικού κήπου. Παρόλα αυτά, λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – ειδικά μετά από την είδηση ότι μια τίγρης της Μαλαισίας, στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, μολύνθηκε από έναν φύλακα.

Los Angeles Times: Zoos have little revenue but still must feed animals, who seem to miss their human audience
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων