Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Λουκά, δεύρο έξω!

Τα «παπαγαλίσματα» και η υφέρπουσα φημολογία των ημερών επιχειρούν να καταστήσουν περίπου εύλογη  τη μετάθεση των εκλογών. Τώρα είναι αργά, κύριοι. Χάσατε το σωστό χρόνο. Πριν από ένα μήνα έγραψα γιατί δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές. Το momentum χάθηκε από ένα πολιτικό σύστημα που το κινεί μόνο η δύναμη της αδράνειας. Προχθές, έγραψα πως όταν προσπαθείς ένα λάθος να το διορθώσεις με λάθος, η ζημιά είναι διπλή. Τώρα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν.

Ο εξαφανισμένος το τελευταίο διάστημα Λουκάς Παπαδήμος, από τη Λευκωσία όπου βρισκόταν χθες, είπε ότι έως τις 20 Aπριλίου θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η δήλωση ερμηνεύτηκε αμέσως ως προσπάθεια να ροκανίζονται οι εβδομάδες και να μετατίθεται η ημερομηνία των εκλογών με διάφορα προσχήματα.

Λοιπόν η πλάκα πρέπει να τελειώσει. Αφού το πολιτικό σύστημα δεν είχε το θάρρος – όταν παρήλθε η συμφωνημένη από τους αρχηγούς ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου – να προχωρήσει σε κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας ενός έτους, τώρα πρέπει να στήσει κάλπες το συντομότερο δυνατό. Το πρόσχημα της ανακεφαλαιοποίησης δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Δεύτερο και πιο σημαντικό δεν εμποδίζει τίποτα το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει τη δουλειά του μέχρι και την ημέρα των εκλογών, συνεπώς μπορεί να πάρει και τη συγκεκριμένη απόφαση, ακόμη και με υπηρεσιακή σύνθεση.

Στην Ελλάδα, η προεκλογική παράλυση του κράτους ήταν πάντα σύνηθες φαινόμενο. Όμως κάτω από τις σημερινές έκτακτες συνθήκες η παρατηρούμενη παράλυση οδηγεί σε γενικευμένη κοινωνική αναρχία εξαιτίας της προεκλογικής παράλυσης του κράτους είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί και δυστυχώς μας συνέβη. Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε την αποστολή της συμφωνίας του PSI και ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει την επιτυχία της. Στο βαθμό όμως που συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τον ιστορικό του μέλλοντος καθώς η συμφωνία θα καταστρατηγηθεί από τα γεγονότα του παρόντος.

Συνεπώς ο Πρωθυπουργός πρέπει να βγει έξω, να μιλήσει στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας και να προκηρύξει εκλογές για τις 6 Μαίου. Είναι άλλο να αποφασίσουν οι πολίτες με τη συστημική ή αντισυστημική ψήφο τους την πορεία της χώρας αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες τους και είναι άλλο να καταστραφεί ολοσχερώς η χώρα μέσα σε ένα ατέλειωτο προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, που θυμίζει το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ. Θυμίζω πως οι δυο χαρακτήρες του έργου, περιμένουν την άφιξη μιας υπερβατικής φιγούρας που θα τους σώσει, αλλά δεν έρχεται ποτέ!

Συνεπώς η ρεαλιστική πρόταση είναι να συμφωνήσουν οι πάντες, αλλά κυρίως αυτοί που φαίνεται πως μπορούν να κυβερνήσουν ή να συγκυβερνήσουν, ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει να είναι την επομένη των εκλογών ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και να μην καταλήξει η Ελλάδα στον γκρεμό.

Λουκά, το έγραψα κι άλλη φορά. Δεύρο έξω!

Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση «Ανοιχτά μυαλά»
Επόμενο άρθροTo πάρτυ δεν σταματά!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων