Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Λουκασένκο: Οι κινήσεις της Δύσης έχουν στόχο τον «διαμελισμό» της Ουκρανίας

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εξέφρασε ανησυχία για κινήσεις της Δύσης με στόχο τον «διαμελισμό» της Ουκρανίας και κατηγόρησε την Πολωνία ότι επιδιώκει να καταλάβει το δυτικό τμήμα της χώρας.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι είναι έτοιμοι, οι Πολωνοί και το ΝΑΤΟ, να εκδηλωθούν, να βοηθήσουν να καταλάβουν τη δυτική Ουκρανία όπως ήταν πριν από το 1939», υποστήριξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, ισχυρίστηκε ότι τελικά η Ουκρανία θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια, για να αποτρέψει την κατάληψη του δυτικού τμήματος της χώρας.

Στο παρελθόν η Μόσχα έχει υποστηρίξει πως η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο σε ιστορικά πολωνικά εδάφη της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που η Βαρσοβία έχει απορρίψει κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση. Η Πολωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κιέβου, καθώς έχει στείλει όπλα και έχει υποδεχθεί πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Υπό το σύμφωνο μη επίθεσης που είχαν υπογράψει το 1939, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση μοίρασαν μεταξύ τους την Πολωνία. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε πάρει η Μόσχα σήμερα ανήκουν είτε στη Λευκορωσία, είτε στην Ουκρανία.

Στην ίδια συνάντηση, ο Πούτιν είπε στο Λουκασένκο πως η ρωσική οικονομία τα πηγαίνει καλά, παρά τις δυτικές κυρώσεις. Από την πλευρά του ο Λευκορώσος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έδωσαν και στις δύο χώρες την ώθηση για ανάπτυξη και πως η ελίτ της Δύσης αυταπατάται για τα αίτια των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

«Στην οικονομία, τους οφείλουμε ευχαριστίες επειδή μας έδωσαν τέτοια ώθηση για ανάπτυξη», είπε ο Λουκασένκο στον Πούτιν, ο οποίος χαμογέλασε και έγνεψε καταφατικά. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πως πραγματικά το υποτίμησαν, διαβάζοντας τα δικά τους ΜΜΕ. Έχουν πληθωρισμό αλλά η αλήθεια τους είναι πως “ο Πούτιν φταίει για τα πάντα”», συνέχισε. «Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση μαζί τους», ήταν η αντίδραση του Ρώσου με ένα βεβιασμένο χαμόγελο, σύμφωνα με το Reuters.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων