Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Τι κοινό έχουν το Λουξεμβούργο και η Γερμανία; Εκτός από τους δύο σημαντικότερους εταίρους για την ελληνική κρίση, δηλαδή την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά πρώην υπουργό οικονομικών Ζαν-Κλοντ-Γιούνκερ;
Φυσικά ότι και οι δύο αποτελούν χώρες πλυντήρια για το βρώμικο χρήμα, ενώ καταλαμβάνουν τις πρώτες δύο θέσεις στην Ευρωπαϊκή κατάταξη για το θέμα.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad), εξέτασε πάνω από 15 χώρες και βρήκε ότι όλες τους αποτυγχάνουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
«Μερικές από τις πιο ανησυχητικές χώρες εξακολουθούν να είναι το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ σύνολο από επιλογές για την απόκρυψη της ιδιοκτησίας και του ξεπλύματος χρήματος» δήλωσαν από το Eurodad, το Δίκτυο 48 ΜΚΟ.
«Αντ ‘αυτού, αν και λίγα κενά έχουν κλείσει, εμφανίστηκαν νέα. Είναι σαφές ότι στην ΕΕ είναι business as usual για τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους κανόνες για να μειώσουν τον φόρο στους λογαριασμούς τους».
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vanessa Mock είπε στην EurActiv: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της παρούσας Επιτροπής. Από την έναρξη του Πακέτου Διαφάνεια τον περασμένο Μάρτιο και το σχέδιο δράσης μας για την εταιρική φορολογία, τον Ιούνιο, έχουμε ήδη καταφέρει να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Μόλις ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο Luxleaks δημοσιεύονται αυτά με τον Ζαν Κλοντ να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος που φυσικά μόνο συμπωματική δεν είναι. Την ίδια ώρα που η Γερμανία αναδεικνύεται χώρα Νο2, μετά το αξεπέραστο Λουξεμβούργο, στην επιτροπή της φοροαποφυγής, η Μέρκελ απαιτεί νέους φόρους στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο ενώ εφαρμόζει νέες φοροελαφρύνσεις για το αντίστοιχο Γερμανικό. Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια;