Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν ήθελε «να ευαρεστήσει κανέναν» με τις απόψεις του σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε επικρίσεις από τη Δύση, αφού υποστήριξε ότι το Κίεβο ήταν συνυπεύθυνο για το ξέσπασμα του πολέμου.
Σε δηλώσεις του από τη Λισαβόνα, κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψής του στην Ευρώπη μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας, ο Λούλα είπε ότι στόχος του ήταν να χτίσει μια γέφυρα που θα οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές (Ρωσία-Ουκρανία) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θέλω να βρω μια τρίτη εναλλακτική (για την επίλυση της σύγκρουσης), που είναι η οικοδόμηση της ειρήνης», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Λούλα είχε πει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν με όπλα την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι έτσι παρατείνουν τον πόλεμο. «Εάν δεν κάνετε ειρήνη, συμβάλλετε στον πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Λούλα.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Λούλα ότι παπαγαλίζει τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα.
Διαφορετική στάση Πορτογαλίας και Βραζιλίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αρκέστηκε να πει στη συνέντευξη Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του ότι είναι διαφορετική η στάση των χωρών τους σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Ρεμπέλο ντε Σούζα τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και να αγωνιστεί για να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη.
Ο Λούλα έφθασε την Παρασκευή στην Πορτογαλία για πενθήμερη επίσκεψη, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις της Βραζιλίας με ξένους εταίρους, οι οποίες είχαν υποστεί φθορά κατά την τετραετία Μποσονάρου στην εξουσία. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
«Θα ήθελα να σας εκφράσω πόσο ευτυχής είμαι», είπε ο Λούλα στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων. «Η Βραζιλία πέρασε σχεδόν έξι χρόνια, ειδικά τα τελευταία τέσσερα, απομονωμένη διεθνώς», συμπλήρωσε.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος υπέγραψε 13 συμφωνίες συνεργασίας με την πορτογαλική κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας, της ενεργειακής μετάβασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ο Λούλα θεωρεί επίσης ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να βοηθήσει αποφασιστικά την Κοινή Αγορά του Νότου (MERCOSUR) – την εμπορική ένωση κρατών της Νότιας Αμερικής, μέλη της οποίας είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη – να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Πηγή: ertnews.gr