Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «των μέχρι τώρα πεπραγμένων τους που το πιστοποιούν, αφού παρέλαβαν δείκτη ανάπτυξης, έστω και χαμηλό, και μας οδήγησαν σε δείκτη ύφεσης, αλλά και της ιδεολογικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς αντιλαμβάνεται την οικονομία». «Είναι δομικό χαρακτηριστικό τους η εναντίωση στις συνισταμένες της ανάπτυξης. Δεν πιστεύουν στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν συμπαθούν την ελεύθερη οικονομία, είναι κρατιστές. Αυτά τα μονοπάτια δεν καταλήγουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Οι θεωρίες τους όπου εφαρμόστηκαν κατέστρεψαν και τελικά εξαθλίωσαν τις οικονομίες» πρόσθεσε.
Για τη θέση της κυβέρνησης ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας διαμορφώνονται συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «συνεχίζουν την δημαγωγία και τον λαϊκισμό ασταμάτητοι, με κορυφαίο του χορού τον πρωθυπουργό» και υποστηρίζει ότι «απευθύνονται στους Έλληνες πολίτες λες και απευθύνονται σε ανόητους».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μοσκοβισί για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος δήλωσε ότι είναι θετικό αλλά ότι «μια ζωή οι Γάλλοι ερχόντουσαν εδώ, μας χτυπούσαν την πλάτη, έδειχναν να συμφωνούν και μετά τα λόγια έμεναν λόγια. Και χειρότερο από αυτό δεν υπάρχει».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρότασης μομφής στον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε παραιτήσει εκείνον τον υπουργό του που συνδιαλέγεται με ισοβίτες καταδίκους. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ανέλαβε και την ευθύνη όταν τον κάλυψε πλήρως στο υπουργικό συμβούλιο».
Τέλος για την πιθανότητα συνεργασίας της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά «ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι πια ανοιχτός ο δρόμος για την πολυπόθητη ανάπτυξη;
Απ. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι στον χαρακτηρισμό πολυπόθητη για την ανάπτυξη. Πράγματι το νούμερο ένα ζητούμενο για την οικονομία αλλά και κατ’ επέκταση για την κοινωνία είναι η ανάπτυξη. Το “φωνάζω” από το καλοκαίρι του 2010. Ο δρόμος όμως για την ανάπτυξη της χώρας μας δεν περνάει ούτε απέξω από την παρούσα κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι εκτίμηση. Είναι γεγονός που αποτελεί συνισταμένη δύο παραγόντων. Των μέχρι τώρα πεπραγμένων τους που το πιστοποιούν, αφού παρέλαβαν δείκτη ανάπτυξης, έστω και χαμηλό, και μας οδήγησαν σε δείκτη ύφεσης, αλλά και της ιδεολογικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς αντιλαμβάνεται την οικονομία. Είναι δομικό χαρακτηριστικό τους η εναντίωση στις συνισταμένες της ανάπτυξης. Δεν πιστεύουν στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν συμπαθούν την ελεύθερη οικονομία, είναι κρατιστές. Αυτά τα μονοπάτια δεν καταλήγουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Οι θεωρίες τους όπου εφαρμόστηκαν κατέστρεψαν και τελικά εξαθλίωσαν τις οικονομίες. ‘Αρα λοιπόν μια κυβέρνηση που απέδειξε ότι δεν μπορεί και που με βάση τα πιστεύω της δεν θέλει, είναι καταδικασμένη να αποτύχει στο κρισιμότερο ίσως αντικείμενο επιδίωξης αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή.
Ερ. Πώς σχολιάζετε την θέση της κυβέρνησης ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και διαμορφώνονται οι συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης.
Απ. Κάποτε ίσως να έπρεπε να το έκανα με συγκατάβαση. Όφειλα στην αρχή να σεβαστώ την επιλογή του ελληνικού λαού να τους εμπιστευτεί, έστω και αν προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία για την ανικανότητά τους, και να περιμένω να δω το έργο τους ώστε να τους αξιολογήσω. Σήμερα όμως μόνο με οργή μπορώ να σχολιάσω τέτοιες τοποθετήσεις. Οργή γιατί συνεχίζουν τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό ασταμάτητοι, με κορυφαίο του χορού τον πρωθυπουργό. Οργή γιατί ενώ ξέρουν ότι εξαιτίας των παλινωδιών τους και της ασυγχώρητης αργοπορίας τους η οικονομία βουλιάζει συνεχίζουν να κοροϊδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Οργή γιατί απευθύνονται στους Έλληνες πολίτες λες και απευθύνονται σε ανόητους.
Ερ. Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος μέσα στις επόμενες βδομάδες που ανακοίνωσε ο κ. Μοσκοβισί δεν είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα;
Απ. Είναι απολύτως θετική εφόσον επισυμβεί. Το διευκρινίζω όχι από αμφιβολία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εδώ αλλά απέναντι στον κ. Μοσκοβισί. Μια ζωή οι Γάλλοι ερχόντουσαν εδώ, μας χτυπούσαν την πλάτη, έδειχναν να συμφωνούν και μετά τα λόγια έμεναν λόγια. Και χειρότερο από αυτό δεν υπάρχει. Ωστόσο περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Ερ. Μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα συμφωνούσατε σε πρόταση μομφής στον υπουργό ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο;
Απ. Η στάση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας στην συγκεκριμένη υπόθεση σηματοδοτεί την ισοπέδωση βασικών αξιών της δημοκρατικής πολιτείας. Ξεκάθαρα. Οι συνομιλίες όμως του υπουργού ‘Αμυνας με κατάδικο δεν αφορούν προσωπικά και μόνο στον ίδιο αλλά στο σύνολο της κυβέρνησης και πρωτίστως στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός όφειλε αυτονόητα να ζητήσει αμέσως την παραίτηση του υπουργού του για αήθη ανάμιξη στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων, όπως ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και πολλά άλλα. Ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε παραιτήσει εκείνον τον υπουργό του που συνδιαλέγεται με ισοβίτες καταδίκους. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ανέλαβε και την ευθύνη όταν τον κάλυψε πλήρως στο υπουργικό συμβούλιο της 21ης Ιουνίου. Τώρα ό,τι και να συμβεί η κυβέρνηση τελεί στο έλεος των γεγονότων.
Ερ. Έχετε κάνει τρεις ερωτήσεις για την υπόθεση με το πλοίο που παραμένει στα Χανιά, με περίπου 10 τόνους τσιγάρα. Σε ποιο συμπέρασμα έχετε καταλήξει;
Απ. Όταν ένας βουλευτής ρωτά τους υπουργούς είναι ακριβώς γιατί δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Απευθύνθηκα στους αρμοδίους για να μάθουμε όλοι τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την περίεργη υπόθεση. Περίεργη γιατί τα ερωτηματικά που δημιουργούσε ήταν και παραμένουν πολλά μετά από επτά ολόκληρους μήνες που το συγκεκριμένο πλοίο ήταν ακινητοποιημένο στο λιμάνι των Χανίων. Η σιωπή της κυβέρνησης όμως συνεχίζεται. Αυτό είναι το μόνο και βέβαιο ασφαλές συμπέρασμα. Γιατί συνεχίζεται μόνο οι ίδιοι μπορούν να σας το εξηγήσουν. Όμως θα επανέλθω με πολύ πιο έντονο τρόπο. Η υπόθεση αυτή έχει πολλά χαρακτηριστικά λαθρεμπορίας. Θα αναδείξω και άλλα την επόμενη εβδομάδα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ερ. Έχετε δηλώσει ότι τα 100 δισ. που μας κόστισε η διαπραγμάτευση του 2015 είναι ζήτημα ειδικού δικαστηρίου. Μια τέτοια επιλογή μήπως λειτουργήσει διχαστικά σε ένα ήδη δύσκολο κλίμα για τη χώρα;
Απ. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης του Ιανουαρίου του 2015 δεν μπορεί να περάσουν απλώς στη λήθη της ιστορίας. Οι άνθρωποι αυτοί ενήργησαν σε βάρος της χώρας και αυτό πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εάν προκύψουν. Αυτό που έχω πει και επαναλαμβάνω είναι ότι πρέπει να γίνει η διερεύνηση αυτής της σκοτεινής περιόδου από τους κατά το Σύνταγμα φυσικούς δικαστές, με όλες τις προστατευτικές εγγυήσεις του νομικού μας πολιτισμού. Αυτό θα αποτελέσει δικαιική αλλά και ουσιαστική κάθαρση γι αυτή την σκοτεινή όπως προείπα περίοδο. Τέτοιες διαδικασίες ούτε μπορούν και ούτε και πρέπει να χαρακτηριστούν διχαστικές. Αντιθέτως συνιστούν απονομή δικαιοσύνης. Σημειώστε ακόμη, πως τα 100 αυτά δισ. εμποδίζουν τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί πως έκανε λάθος και ως προς τη διαχείριση του δεύτερου μνημονίου και μας φόρτωσε άλλα δύο, αλλά και ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Λάθη που κοστίζουν τόσα δισ. στον ελληνικό λαό, οδηγούν απευθείας στο Ειδικό Δικαστήριο αυτόν που θα τα αποδεχτεί. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση Τσίπρα είναι καταδικασμένη να παραμένει απομονωμένη και να μην διαθέτει δυνατότητες συμμαχιών.
Ερ. Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει διεύρυνση προς το Κέντρο με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Απ. Θα είμαι απολύτως σαφής: Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο.
‘Αλλωστε σας απήντησα ήδη με τα όσα ανέφερα στην αμέσως προηγούμενη ερώτησή σας.
Ερ. Ο Ανδρέας Μαρτίνης σας χαρακτηρίζει αρχιτέκτονα της άλωσης του «Ντυνάν». Τι απαντάτε;
Απ. Όπως θα καταφανεί με την κατάθεσή μου στην Εξεταστική Επιτροπή αν συνέβαλα στη δημιουργία κάποιου αποτελέσματος, αυτό ήταν η σωτηρία του Ερρίκος Ντυνάν, ενός υπερσύχρονου νοσηλευτικού ιδρύματος που όμως είχε εκατοντάδες εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη, απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες, αν όχι για χρόνια, και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να απειλεί με δραστικά μέτρα λόγω του συνεχιζόμενου κατήφορου. Για όλα αυτά όμως θα μιλήσω (και θα τα αποδείξω) στην κατάθεσή μου στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία, θέλω να υπογραμμίσω, ζήτησα ο ίδιος να γίνει αμέσως και όχι όπως προβοκατόρικα είχε σχεδιαστεί να απαντήσουμε οι αρμόδιοι υπουργοί τον Σεπτέμβριο. ‘Αλλωστε η πείρα με δίδαξε όλη την εποπτεία αυτής της πληγής να την μεταφέρω σε έξι συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το 2011 και 2012, τα πρακτικά των οποίων απέστελλα μετά από κάθε συνεδρίαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η σπατάλη και η διαφθορά ήταν βαρύτατη σε αυτό το νοσοκομείο. Είναι αξιοθρήνητοι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κατάντησαν να χρησιμοποιούν τα λόγια υποδίκων για να δημιουργούν θολές εντυπώσεις. Όχι μόνο θα πάρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται, αλλά ο πέλεκυς του νόμου θα πέσει βαρύς.
Ερ. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του υπουργού Παιδείας για το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ;
Απ. Στην πιο επιεική μου τοποθέτηση την χαρακτηρίζω δειλή και απαράδεκτη. Θα ήταν αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ο αρμόδιος υπουργός να ζητά από τους ίδιους τους φοιτητές να προστατεύσουν τον χώρο των πανεπιστημίων. Για την συγκεκριμένη όμως θα ήταν έκπληξη οτιδήποτε διαφορετικό και ορθολογικό. Δυστυχώς ο κ. Γραβρόγλου ούτε καν αντιλαμβάνεται την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια και την τάξη στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και αυτό είναι το χειρότερο. Και στον νευραλγικό τομέα της παιδείας οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν κάνει σημεία και όπως πληροφορούμαστε σκοπεύουν να κάνουν και τέρατα. Θέλουν να νομοθετήσουν για να επαναφέρουν στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση όλες τις μεγάλες παθογένειες του παρελθόντος. “Βουτιά στο παρελθόν και τον αναχρονισμό” είναι ο τίτλος της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.
Ερ. Ποια είναι κατά την άποψή σας η λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων στους Δήμους;
Απ. Στις 30 Μαρτίου είχα φέρει το θέμα στη Βουλή κάνοντας συγκεκριμένη πρόταση στην κ. Γεροβασίλη για την υπόθεση των συμβασιούχων. Τότε η υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ μοίρασε ελπίδες για μονιμοποιήσεις. Την επομένη μάλιστα δεκάδες δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μονιμοποίηση εξαιτίας της τοποθέτησης της υπουργού. Σήμερα οι συμβασιούχοι είναι στα κάγκελα και οι πόλεις γεμάτες σκουπίδια. Αυτό κάνουν μονίμως. Κλείνουν το μάτι στις παροχές, στις οποίες όμως δεν μπορούν τελικά να προβούν και η Ελλάδα μετατρέπεται σε ακυβέρνητη πολιτεία σε όλα τα πεδία.