Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Luz: Σταματώ να σκιτσάρω τον Μωάμεθ για το Charlie Hebdo

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo με το ψευδώνυμο «Luz», που σχεδίασε το εξώφυλλο του περιοδικού που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, δήλωσε ότι θα σταματήσει να σχεδιάζει τον Προφήτη Μωάμεθ. Ο Renald Luzier, όπως είναι το κανονικό του όνομα, δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό περιοδικό Inrocks, «η σχεδίαση του Μωάμεθ δεν με ενδιαφέρει πια».

Μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα και προκάλεσε ένα κύμα συμπάθειας κάτω από το σλόγκαν «Je suis Charlie», ο επιζών του προσωπικού του σατιρικού περιοδικού κυκλοφόρησε την αμφιλεγόμενη έκδοση με τον τίτλο «άφεση αμαρτιών» πάνω από το καρτούν που σχεδίασε ο ίδιος και δείχνει τον Μωάμεθ να κλαίει, κρατώντας μια πινακίδα που λέει «Εγώ είμαι ο Τσάρλι».

Να σημειωθεί ότι οι εικονογραφημένες παραστάσεις του Μωάμεθ θεωρούνται απαγορευμένες από τους περισσότερους μουσουλμάνους.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την επίθεση του Ιανουαρίου η κυκλοφορία του περιοδικού εκτοξεύθηκε από τα εξήντα χιλιάδες αντίτυπα στα οκτώ εκατομμύρια.

«Έχω κουραστεί να σχεδιάζω τον Μωάμεθ, όπως ακριβώς έχω κουραστεί να σχεδιάζω τον Σαρκοζί. Δεν πρόκειται να περάσω τη ζωή μου σχεδιάζοντάς τους,», δήλωσε αναλυτικά ο Luz απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περίφημο τεύχος Ιανουαρίου. Ο ίδιος είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο κινουμένων σχεδίων με τίτλο «κάθαρση», το οποίο, όπως λέει στη συνέντευξή του ήταν ο τρόπος του να εκφράσει αυτά που αισθάνθηκε μετά τη δολοφονία των συναδέλφων του.

Το περιοδικό, το οποίο τακτικά αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τώρα απολαμβάνει την υποστήριξη με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξωτερικής χρηματοδότησης.

Εντούτοις, ο Luz λέει ότι η οικονομική ασφάλεια έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του εντύπου. «Είναι το Charlie ακόμα ένα πολιτικό έντυπο; Μπορεί να γίνει ένα ειδησεογραφικό περιοδικό;» διερωτάται. Μια νέα μορφή του περιοδικού έχει προγραμματιστεί να κάνει την εμφάνισή της το Σεπτέμβριο, αναφέρει, αλλά ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γνωστοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο Luz επιμένει ότι «Οι τρομοκράτες δεν νίκησαν».

Πηγή
BBC

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων