Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Λυρίδες: Κορυφώνεται η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης

Η πρώτη αξιόλογη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, κορυφώνονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής, 22 και 23 Απριλίου.

Πρόκειται για μια μέση βροχή διαττόντων, η οποία κάνει την εμφάνισή της το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου.

Στο αποκορύφωμα της συγκεκριμένης βροχής διαττόντων -η οποία είναι η παλαιότερη γνωστή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Travel and Leisure- εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων κατεγράφη για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από Κινέζους επιστήμονες, ενώ πήρε το όνομά της από τον αστερισμό της Λύρας και ειδικότερα από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Ωστόσο, η πραγματική πηγή προέλευσης της βροχής διαττόντων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης, κατά το τελευταίο του κοντινό πέρασμα από τη Γη, τον 19ο αιώνα, άφησε στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, προκαλώντας τη «βροχή» των Λυρίδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων