Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης
Λύση-πακέτο για τα σκουπίδια των δυο πιο προβληματικών περιοχών της χώρας, της Αττικής και της Πελοποννήσου, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υποβάλλει από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προς διαβούλευση και τελική έγκριση στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δυο εργοστασίων, αντί των 7 που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός, που θα υλοποιηθούν κατόπιν διεθνών διαγωνισμών. Το ένα σχεδιάζεται να γίνει στη Φυλή, σε ήδη απαλλοτριωμένη έκταση 515 στρεμμάτων περίπου, η οποία βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ και το άλλο να γίνει σε αντίστοιχη έκταση στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, στην οποία θα καταλήγουν τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, αλλά κι ένα μέρος των απορριμμάτων της Αττικής. Μάλιστα, το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης θα λειτουργεί σε συνδυασμό με την Μονάδα 5 της ΔΕΗ που βρίσκεται στην Μεγαλόπολη και στην οποία, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προβλέπεται να γίνεται καύση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας.
Στις αρχικές σκέψεις ήταν και η δημιουργία τρίτου εργοστασίου, στο Μαρκόπουλο της Αττικής, κάτι που απορρίφθηκε τελικώς, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, από την ηγεσία της Περιφέρειας.
Η δημιουργία των δυο εργοστασίων θα χρηματοδοτηθεί από τα ήδη διασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ, κονδύλια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τα οποία η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει αν δεν προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες στην προώθηση έργων.
Το σχέδιο προβλέπει ακόμα μια σειρά από μικρότερα έργα και δράσεις σε τοπικό δημοτικό ή και δια-δημοτικό επίπεδο με στόχο την ενίσχυση της διαλογής στη πηγή και της ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο όγκος που θα καταλήγει προς επεξεργασία στα δυο εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και επεξεργασίας.
Με την “πρόταση Δούρου”, φαίνεται ότι ικανοποιούνται οι κοινοτικές απαιτήσεις για τη μείωση του τελικού όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν προς επεξεργασία και την ακύρωση της ρήτρας περί ελάχιστου εγγυημένου όγκου που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση δημοτικών τελών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός, ουσιαστικά προέβλεπε ετήσια αύξηση του όγκου απορριμμάτων κατά 10%, όταν ήδη σε πολλές περιοχές της Αθήνας, καταγράφεται μείωση που αγγίζει και το 30%.
Η Περιφέρεια Αττικής εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επέλθει τελική συμφωνία και θα έχει προχωρήσει η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων και με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια που προκαλείται λόγω της έλλειψης νόμιμων χώρων διαχείρισης, και η οποία σε πρώτη φάση ήδη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη Πελοπόννησο και ειδικά στη Τρίπολη ενώ αναμένεται να εξελιχθεί σε “βόμβα” για την Αττική, μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το προηγούμενο σχέδιο το οποίο προωθήθηκε παρά τις δεδομένες, εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον αντιρρήσεις της ΕΕ σε ότι αφορά τις προκηρύξεις των διαγωνισμών, προέβλεπε την δημιουργία, μέσω ΣΔΙΤ, τεσσάρων μεγάλων μονάδων στην Αττική και τριών στην Πελοπόννησο.
Η ουσιαστική αδυναμία χρηματοδότησης των έργων και η επιμονή της προηγούμενης κυβέρνησης να τα προωθήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος είχε ζητήσει την αναθεώρηση των σχεδιασμών απο τον Απρίλιο του 2014, οδήγησε τελικά στην ματαίωση τους με αποτέλεσμα να ενταθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, ειδικώς σε Αττική και Πελοπόννησο, να παραμένουν ανοιχτές οι χωματερές και να επιβληθεί τελικώς και βαρύτατο πρόστιμο στην χώρα μας.
Ήδη, οι διαγωνισμοί για τα 4 εργοστάσια στην Αττική ανεστάλησαν από το περασμένο καλοκαίρι.
Με την “πρόταση Δούρου”, συμφωνεί, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αλλάζοντας, εμπρός στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, την μέχρι τώρα θετική του στάση απέναντι στην προώθηση του προηγούμενου σχεδιασμού που προέβλεπε τρείς μονάδες που θα γίνονταν με ΣΔΙΤ. Έργο που φαίνεται πλέον να οδηγείται σε ματαίωση.
Πάντως, η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση Δούρου, ενώ και στην Αττική αναμένονται αντιρρήσεις απο πλευράς ορισμένων Δήμων.