Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Πρόεδρος Donald Trump δεσμεύθηκε την Τετάρτη να πράξει “ό, τι είναι απαραίτητο” για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, καθώς δεχόταν επίσκεψη από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Mahmoud Abbas, στο Λευκό Οίκο, αν και δεν έδωσε κανένα σημάδι για το πώς θα μπορούσε να αναβιώσει τις εδώ και καιρό ανενεργές διαπραγματεύσεις.
Κατά την πρώτη τους συνάντηση, ο Trump πίεσε τον Abbas να κάνει περισσότερα για να σταματήσει “την υποκίνηση της βίας” κατά των Ισραηλινών και, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τον προέτρεψε να σταματήσει την οικονομική στήριξη σε οικογένειες Παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, πάγιο αίτημα του Τελ Αβίβ.
Ακόμη και όταν ο Trump προέβλεψε με τόλμη ότι θα επιτύχει την ειρήνη, όπου άλλοι Πρόεδροι απέτυχαν, απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε μια ενδεχόμενη δικοινοτική λύση για τη μαρκόσυρτη σύγκρουση, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια πάγια βάση για την πολιτική των ΗΠΑ. Κάποιοι Παλαιστίνιοι δήλωσαν απογοητευμένοι από την παράλειψη αυτή.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί θεωρούν την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου φιλόδοξη, ο Trump είπε στον Abbas: «Θα κάνω ό, τι είναι απαραίτητο … Θα ήθελα να είμαι διαμεσολαβητής ή διαιτητής προκειμένου να πετύχουμε μία λύση».
Ο Abbas επιβεβαίωσε το στόχο δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να έχει ως πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ με τα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θέλουν όλη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και απορρίπτουν μια πλήρη επιστροφή στα όρια του 1967 ως απειλή για την ασφάλειά τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο Trump αντιμετώπισε βαθύ σκεπτικισμό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τις πιθανότητες να επιτύχει κάποια γρήγορη πρόοδο, κυρίως επειδή η διοίκησή του δεν έχει ακόμα διατυπώσει μια συνεκτική στρατηγική για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Abbas ήρθαν ως ακόλουθο της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, τον Φεβρουάριο, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει τους δεσμούς μετά από τις πολύπαθες σχέσεις με τον προκάτοχό του, Δημοκρατικό Προέδρο, Barack Obama.
Ο Trump είχε προκαλέσει διεθνή κριτική εκείνη τη χρονική σιτγμή, καθώς φάνηκε να απομακρύνεται από μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι θα αφήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποφασίσουν. Παρά ταύτα, η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έχει υπάρξει ο στόχος διαδοχικών αμερικανικών διοικήσεων αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
Η συνάντηση με τον Abbas, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής που απολαμβάνει την υποστήριξη της Δύσης, ήταν άλλη μια δοκιμασία για το αν ο Trump, επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας που διέλαθε των προκατόχων του.
Ο Αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι ήταν έτοιμος να προσπαθήσει να επιτύχει την “πιο σκληρή συμφωνία”. Αλλά όταν αργότερα γευμάτισε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, είπε ότι «ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο έχουν θεωρήσει πολλοί άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Trump φαίνεται να υποτιμά την πρόκληση της διεύθέτησης της διένεξης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Δεν μπορείς απλά να προσποιείσαι ότι θα χρειαστεί μόνο η διεκπαιρέωση μερικών βασικών ζητημάτων», δήλωσε ειδικότερα ο David Makovsky, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Obama κατά τις τελευταίες συνομιλίες, που κατέρρευσαν το 2014.
Παρόλα αυτά, ο Trump προγραμματίζει να επισκεφτεί τον Netanyahu στην Ιερουσαλήμ και ενδεχομένως τον Abbas στη Δυτική Όχθη στις 22 και 23 Μαΐου, λένε οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Αυτό έχει προκαλέσει εικασίες για μια πιθανή τριμερή συνάντηση. Εντούτοις, οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη.
Πηγές: Reuters, Euronews