Σενάρια για διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομική στέγη επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με τα χιλιάδες κόκκινα ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες να εξετάζονται ως μέρος της λύσης του σοβαρού προβλήματος στέγασης που πλήττει την ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι servicers εκτιμούν ότι τα ακίνητα που θα έχουν ανακτήσει μέσω πλειστηριασμών (REOs) έως το τέλος του έτους θα υπερβούν τα 10.000, ενώ ήδη στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν συσσωρευτεί 4.000-5.000 ακίνητα. Εφόσον τα εν λόγω ακίνητα διοχετευτούν ταχύτερα στην αγορά, ενδεχομένως μέσω κάποιου προγράμματος παροχής κινήτρων, το πρόβλημα της στέγασης θα αμβλυνθεί για μια σημαντική μερίδα νέων και οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στελέχη των χρηματοδοτικών φορέων με στελέχη του ΥΠΕΘΟ υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη.
Πηγές του ΥΠΕΘΟ κάνουν λόγο για μια καταγραφική πρώτη συνάντηση με στόχο να ποσοτικοποιηθεί το απόθεμα των κόκκινων ακινήτων και να διερευνηθούν λύσεις στα προβλήματα που κρατούν τα REOs εκτός της αγοράς ακινήτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων αρμόδιων φορέων, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να συζητηθούν συνταγές για αντιμετώπιση των χρόνιων αγκυλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, τράπεζες και servicers κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς την Πολιτεία με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών τακτοποίησης των ακινήτων που ανακτώνται μέσω πλειστηριασμών, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των αναστολών σε πλειστηριασμούς.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές των servicers, το 20-25% των δανειοληπτών ασκεί ανακοπή στους πλειστηριασμούς -υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται με καθυστέρηση 6-7 ετών και στη συντριπτική τους πλειονότητα απορρίπτονται στο δικαστήριο. Το αποτέλεσμα, όμως, των καθυστερήσεων στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης είναι ότι τα εν λόγω ακίνητα παραμένουν εκτός αγοράς για πολλά χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, για τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του πιστωτή μέσω πλειστηριασμού, χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος προκειμένου να τακτοποιηθεί και να μπορέσει να πουληθεί στην αγορά. Συνήθως δε τα funds αποφεύγουν το κόστος της τακτοποίησης εάν δεν βρεθεί πρώτα ο αγοραστής του ακινήτου ώστε να μην “κάψουν” ρευστότητα.
Προκειμένου να ενισχύσουν την εμπορευσιμότητα των REOs, οι servicers έχουν συστήσει ειδικές εταιρείες real estate (REOCOs) και έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες προώθησης των εν λόγω ακινήτων όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες και πληροφορίες με τρόπο εύχρηστο και φιλικό προς τον υποψήφιο αγοραστή.
Οι βελτιώσεις που προτείνουν οι servicers
Με δεδομένα τα “αγκάθια” που προαναφέρθηκαν, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων στους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Ο πρώτος άξονας των προτάσεων αφορά στην παροχή κινήτρων στις εταιρείες ακινήτων των servicers, όπως η δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα επιδότησης/ανακαίνισης ακινήτων τα οποία έχουν αγοραστεί σε πλειστηριασμό με αξία πρώτης προσφοράς κάτω των 150.000 ευρώ, καθώς και σε προγράμματα ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές. Ένα άλλο κίνητρο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, θα ήταν η επιδότηση ενοικίου στις εν λόγω εταιρείες για οικιστικά ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές τα οποία έχουν αγοραστεί σε πλειστηριασμό με αξία πρώτης προσφοράς κάτω των 150.000 ευρώ.
Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων περιλαμβάνει μια σειρά από βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των αναγκαστικών εκτελέσεων, της Δικαιοσύνης και μιας σειράς άλλων διαδικασιών που φέρουν μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος με αποτέλεσμα πολύμηνες ή ακόμη και πολυετείς καθυστερήσεις στη διάθεση των ακινήτων από πλειστηριασμούς στην αγορά ακινήτων. Ενδεικτικά:
Επίσπευση της συζήτησης και ταχύτερη έκδοση της δικαστικής απόφασης στις περιπτώσεις των ανακοπών στους πλειστηριασμούς. Το ζήτημα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ανακτήσεων περιλαμβάνονται στα business plans των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή από την επιτυχία των οποίων εξαρτάται η έκπτωση ή μη των κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος. Για τον σκοπό αυτό, προτείνεται από τους servicers η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα αναρτηθούν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις με προθεσμία εκδίκασης εντός ενός έτους από τη διενέργεια του πλειστηριασμού.
Επίσπευση των διαδικασιών στα Υποθηκοφυλακεία & τα κτηματολόγια, όπου οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τους 12 μήνες. Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται μεταξύ άλλων στην επίσπευση καταχώρισης και οριστικοποίησης μεταγραφής περιλήψεων κατακυρωτικών εκθέσεων, αιτήσεων άρσεων βαρών, αναρτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα, έκδοσης πιστοποιητικών κλπ. Για όλες τις παραπάνω πράξεις, οι μέσοι χρόνοι κυμαίνονται από 6 έως 12 μήνες. Οι ανωτέρω καθυστερήσεις θέτουν σοβαρά εμπόδια στις διαδικασίες πλειστηριασμών και μεταβιβάσεων ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό,μ προτείνεται η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων και έκδοση πιστοποιητικών, η επιβολή προθεσμίας έκδοσης αυτών εντός ολιγοήμερης προθεσμίας και η στελέχωση των υπηρεσιών αυτών για επίσπευση των εργασιών.
Ταχύτερη έκδοση περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει αυστηρές προθεσμίες για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών από τους συμβολαιογράφους, οι προθεσμίες αυτές δεν τηρούνται στην πράξη. Αντιθέτως, εντοπίζονται σοβαρές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας σε μεγάλο αριθμό πλειστηριασμών. Προτείνεται η αυστηρότερη παρακολούθηση των διαδικασιών, η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την ηλεκτρονική καταχώρηση των αρχείων του πλειστηριασμού.
Επίλυση τυχόν πολεοδομικών προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση της τεχνικής διαχείρισης για ταχύτερη αποκατάσταση του ακινήτου. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται μια σειρά από απλοποιήσεις στις διαδικασίες ελέγχων/αδειοδότησης/γραφειοκρατικών διαδικασιών στις οποίες εμπλέκονται φορείς όπως η Αρχαιολογία, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, καθώς και πολεοδομίες, Δήμοι κ.λπ
πηγή: capital.gr