«Δυνατά» στην ατζέντα της ΕΕ έχει μπει έπειτα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το θέμα της αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματος και των συνδεδεμένων με αυτό περαιτέρω ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά στις χώρες – μέλη της Ένωσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει τις πιέσεις του προς τις Βρυξέλλες για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, προκειμένου να αποφασιστούν και να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.
Το βράδυ της Πέμπτης, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να επεξεργαστεί η Κομισιόν κοινά μέτρα, με τα οποία τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν τους πολίτες τους. Η πρωτοβουλία του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί η αναφορά για έκτακτα μέτρα στήριξης στο κείμενο συμπερασμάτων της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, τη στιγμή, μάλιστα, που η εν λόγω αναφορά δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Συνεπώς, η Επιτροπή καλείται πλέον να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και να επεξεργαστεί σχέδια για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων χαλαρώνοντας κάπως το… σφικτό ζωνάρι της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η εξέλιξη αυτή όμως, είναι απλά ένα «πρώτο βήμα», καθώς η επεξεργασία μέτρων στήριξης από την Κομισιόν δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα – σε αντίθεση με την άνοδο των τιμών, που εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης αναμένεται να λάβει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαίες οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου επισήμανε ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για «σημαντικές αναταράξεις» στην αγορά ενέργειας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης, κινούμενος στη λογική ότι «η Ευρώπη κάτι πρέπει να κάνει» αναμένεται να συνεχίσει το επόμενο διάστημα με συνεχείς αναφορές επί του θέματος στις δημόσιες τοποθετήσεις του –με συνεχείς αναφορές και προτάσεις είτε του ίδιου, είτε στελεχών της κυβέρνησης– τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εξεύρεση λύσης, η οποία να έχει παράλληλα και «χειροπιαστά» αποτελέσματα. Σε αυτόν τον (δύσκολο;) δρόμο, δυο είναι οι ημερομηνίες – «κλειδιά»:
Το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο Παρίσι άτυπη Σύνοδος Κορυφής. Η κυβέρνηση ελπίζει πως μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί από την Κομισιόν ο κατάλογος με τα μέτρα στήριξης.
Το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η τακτική Σύνοδος Κορυφής. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τις μέρες εκείνες θα επικυρωθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τα μέτρα στήριξης που θα έχουν προαποφασιστεί.
Ωστόσο, μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση συνεχίζει από την πλευρά της να προχωράει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με γνώμονα να μην θέσει τη χώρα σε κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων, τα οποία θα έχουν ως αποδέκτες τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει κατηγορηματικά κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, θα συνεχιστεί για όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις, η επιδότηση της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.