Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Mειώθηκαν κατά 159 εκατομμύρια οι οφειλές προς τα ταμεία

Mίωση οφειλών κατά 159.3 εκ ευρώ καταγράφηκε στα ασφαλιστικά ταμεία που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν.4611/2019. Στη μείωση συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ που επεξεργάσθηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, στο τέλος του 2019 οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ άγγιξαν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές που εντάχθηκαν στην διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν.4611/2019) σημειώνοντας σημαντική αύξηση, καθώς στο τέλος του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν σε ρύθμιση το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ με διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «στενεύουν» τα περιθώρια για περίπου 50.000 οφειλέτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων και την έχασαν, να επανενταχθούν. Δηλαδή ενώ η προηγούμενη διάταξη όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ έως το τέλος Μαΐου, η νέα διάταξη περιορίζει το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Αντίθετα παραμένει ως το τέλος Μαΐου η προθεσμία για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση για να μη χάσουν την ευκαιρία και περιμένουν να βεβαιωθούν οι οφειλές τους προκειμένου στη συνέχεια να ρυθμιστούν. Αυτή η απόφαση είναι εύλογη καθώς η καθυστέρηση οφείλεται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΑΟ επιχειρούν ξεκαθάρισμα των οφειλών ώστε να χαρακτηριστεί μέρος των οφειλών ανεπίδεκτες είσπραξης και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ποιες κατηγορίες οφειλών παρουσιάζουν αύξηση και ποιες μείωση

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στα 35.383 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε μείωση κατά 159,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κύριες οφειλές μειώθηκαν κατά 197,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές περιλαμβάνουν τις κύριες οφειλές ύψους 24.336 εκατ. ευρώ και τα πρόσθετα τέλη ύψους 11.047 εκατ. ευρώ.

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 108.471 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του 2019 σε 2.007.307 μητρώα. Αφορά κυρίως σε υπάρχοντες οφειλέτες των τέως Ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κλπ.) οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ το 2017 που καταχωρούνται σε νέα μητρώα.

Σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σχέση με το τέλος του 2018) διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των μητρώων των οφειλετών κατά 600.246, η οποία συνοδεύεται από αύξηση στις συνολικές οφειλές κατά περίπου 596 εκατ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων