Έμφαση σε ζητήματα κοινωνικής αστυνόμευσης, με κύρια προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια, έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024.
Όπως αναφέρθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Υπουργός με όλους τους Αξιωματικούς και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Ηπείρου, έχει καταρτιστεί σχέδιο αστυνόμευσης για να αντιμετωπιστούν τόσο τα κοινωνικά ζητήματα, όπως και το φαινόμενο της εγκληματικότητας, αν και στον Νομό, όπως είπε, είναι σε χαμηλά επίπεδα.
«Αποτελεί προτεραιότητά μας η κοινωνική αστυνόμευση, δηλαδή τα θέματα που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία, την οδική αγωγή, τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η παρουσία και η δραστηριότητα της Τροχαίας, αποτελούν για μένα, ως πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της λεγόμενης κοινωνικής αστυνόμευσης. Η Τροχαία είναι εδώ, αυξάνει τη δραστηριότητά της, επιβάλλει ποινές και πρόστιμα σε όσους συστηματικά επιδεικνύουν μία παραβατική συμπεριφορά. Πρέπει να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και κυρίως τα θανατηφόρα στην Ελλάδα και οι πόλεις μας να γίνουν ανθρώπινες», σημείωσε.
Σε ότι αφορά στα ζητήματα διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «είναι σπουδαία τα αποτελέσματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ηπείρου και έχουν διπλασιαστεί και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιαστεί οι καταγγελίες, ενώ έχουν αυξηθεί πολύ οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις κακοποιητών». Κάλεσε, δε, για άλλη μια φορά, τα θύματα να καταγγέλλουν αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τονίζοντας πως οι αξιωματικοί που εργάζονται στα 4 γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας του Νομού θα προστρέξουν. «Παροτρύνω και ενθαρρύνω όλες τις γυναίκες που δέχονται τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές να καταγγέλλουν στα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, στα τέσσερα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που υπάρχουν στην Ήπειρο αλλά και σε κάθε αστυνομικό τμήμα, σε κάθε αστυνομική υπηρεσία το περιστατικό και τότε πολύ εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα κληθούν να διαχειριστούν, να φιλοξενήσουν και να προστατεύσουν τα θύματα και να συλλάβουν τους κακοποιητές».
Σε ότι αφορά στο άλλο βασικό ζήτημα της κοινωνικής αστυνόμευσης, που είναι η ανήλικη παραβατικότητα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «γίνεται σημαντική δουλειά στην Ήπειρο με πάρα πολλές συλλήψεις, όχι απλά ανηλίκων, αλλά και των γονέων που ασκούν την επιμέλεια, γιατί αυτοί έχουν τη βασική ευθύνη για την επιμέλεια των παιδιών τους και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί όλους μας. Απασχολεί κυρίως τους γονείς, οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά στην εφηβεία και πιθανόν φοβούνται ότι θα δεχθούν τέτοιες επιθέσεις», είπε.
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα αντιμετώπισης εγκληματικότητας υπογραμμίζοντας πως αν και η εγκληματικότητα είναι χαμηλή, παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί σχεδιασμός για την αντιμετώπισή όπου παρατηρούνται φαινόμενα όπως κλοπές, διαρρήξεις, μικροληστείες.
«Η αστυνομία είναι εδώ. Οι υπηρεσίες διαχείρισης και αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι εδώ για να συλλάβουν τους δράστες και αν τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα», τόνισε και με εμφατικό τρόπο είπε πως «όσοι ασχημονούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, όσοι με τρόπο αυταρχικό και ετσιθελικό επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους συμφέρον, τη δική τους θέληση απέναντι στους πολίτες και τη νομιμότητα, δεν έχουν άλλο δρόμο από τον εισαγγελέα. Και αναφέρομαι αυτή τη στιγμή κυρίως στις περιοχές, οι οποίες έχουν μαζική προσέλευση επισκεπτών και όπου επιχειρούν ορισμένοι να επιβάλουν τον δικό τους Νόμο. Ο Νόμος είναι της πολιτείας. Ο Νόμος είναι του Συντάγματος. Ο Νόμος ανήκει στο κράτος δικαίου και θα επιβληθεί. Και γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή, σε πολλές περιοχές υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιβάλλουν τη νομιμότητα, μέρα και νύχτα και δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιβληθεί πλήρως αυτή», κατέληξε.