Η οικονομική κρίση και η πανδημία είναι οι κύριοι λόγοι που το ΕΣΥ δοκιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες και ο εκσυγχρονισμός του είναι πλέον ένα μεγάλο ζητούμενο από την κοινωνία τους υγειονομικούς αλλά και από τα πολιτικά κόμματα. Διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα και επίπονη αυτή, χρειάζεται σχεδιασμό και μεθοδικότητα στην εκτέλεση ώστε να αποδώσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, καθώς η υγεία στην χώρα μας είναι ένα από τα πρωτεύοντα αγαθά.
Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ΕΣΥ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα τονίζει ότι, «υπάρχει σχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο».
Η υπουργός υπογραμμίζει ότι το σχέδιο, εκτείνεται και στα επόμενα χρόνια με την πλήρη διαμόρφωση του «Χάρτη Υγείας» και εξηγεί πως αυτός αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής και καταγράφει τις υπάρχουσες υπηρεσίες.
Υπογραμμίζει ότι το σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, δημόσιο και ιδιωτικό, και προσθέτει ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα, ενθαρρύνονται συνεργασίες που θα αποδίδουν τα μέγιστα στη φροντίδα των πολιτών χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Η κα Γκάγκα επαναλαμβάνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ και αναφέρει ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους.
Σημειώνει ακόμη ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, ανανεώθηκε σημαντικό τμήμα του τεχνολογικού εξοπλισμού, νέα τμήματα λειτούργησαν και αυξήθηκε το υγειονομικό δυναμικό με περισσότερες από 15.000 μόνιμους και επικουρικούς.
Σε ότι αφορά τα ράντζα στα νοσοκομεία, χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη και αποκάλυψε, ως επόμενο βήμα, την εκπόνηση σχεδιασμού με πρότυπα εφημερίας που θα βασίζονται στις δυνατότητες της κάθε δομής και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ