«Τα προβλήματα στην υγεία είναι τεράστια, είναι φοβερά. Κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην τωρινή κυβέρνηση, εδώ και δέκα χρόνια λέμε τα ίδια και τα ίδια και δεν έχει αλλάξει τίποτα» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, σήμερα, στο Υπουργείο Υγείας.
Δεν θα ήταν σωστό, προσέθεσε, να ειπωθεί πως δεν έχει αλλάξει τίποτα, ωστόσο αυτά που αλλάζουν, τόνισε, «είναι τόσο λίγα που δεν μπορούν να διασφαλίσουν την υγεία του κάθε πολίτη και βέβαια τον τρόπο λειτουργίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
«Σωστά ο πρωθυπουργός έβαλε σε προτεραιότητα την υγεία, έπρεπε να το βάλει νούμερο ένα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αυτό όμως δεν λύνεται ούτε σε μια ώρα που θα πάμε στο υπουργείο, ούτε σε τρεις ώρες ούτε σε δέκα. Εμείς που ζούμε στα νοσοκομεία τόσα χρόνια και βλέπουμε τα προβλήματα και ακόμα δεν τα έχουμε μάθει, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτά πώς μπορούν να τα ξέρουν; Θεωρώ ότι σταδιακά μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, να βοηθήσουν και τους ανθρώπους που ζουν στα νοσοκομεία» ανέφερε η κ. Παγώνη.
Απαντώντας στο ερώτημα, τι πρέπει να αλλάξει, να αντιμετωπιστεί στην Υγεία, η κ. Παγώνη ανέφερε «χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, ελλείψεις προσωπικού, τις αναμονές 8 ώρες, στις γενικές εφημερίες στα νοσοκομεία, του κόσμου που δεν αντέχει άλλο, τα ράντζα που μία τα βγάζουμε, μια τα ξαναβάζουμε».
«Με τεχνάσματα δεν λύνονται τα ράντζα. Δηλαδή δεν βγάζεις τα ράντζα με τεχνάσματα, τα βγάζεις με μία σοβαρή απόφαση παίρνοντας υπόψιν πάρα πολλούς παράγοντες. Δηλαδή αλλαγή τρόπου εφημέρευσης, αλλαγή ομάδων εφημέρευσης στο νοσοκομείο και βέβαια να μπουν κι άλλα νοσοκομεία, εμείς το έχουμε πει αυτό και δεν το κρύβω, όπως τα στρατιωτικά στις γενικές εφημερίες» επισήμανε η κ. Παγώνη.
Αναφερόμενη στους ιατρικό προσωπικό που καταφεύγει στο εξωτερικό για καλύτερες απολαβές, η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά «καλά κάνουν και πάνε στο εξωτερικό γιατί παίρνουν 5.000, το λέω, γιατί φύγανε πολλοί δικοί μου ειδικευόμενοι που τελείωσαν και πήγαν στην Κύπρο, πήγαν στο εξωτερικό και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα».
«Έχουμε γίνει κουραστικοί και δυόμιση χρόνια δεν μιλήσαμε καθόλου για το μισθολόγιο. Τώρα το ξαναβάλαμε πάλι στην ατζέντα το μισθολόγιο και ακούμε μόνο λόγια. Τα λόγια δεν λύνουν τις καταστάσεις» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.
Τα νοσοκομεία για να σταθούν και να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις και μία άλλη πανδημία αν έρθει, θα πρέπει να οργανωθούν με χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υπογράμμισε η κ. Παγώνη.
«Δεν γίνεται διαφορετικά, ανακαίνιση κτηρίων και καινούργια μηχανήματα. Το ΕΚΑΒ που πρέπει πλέον να εκσυγχρονιστεί. Να πάρουν τα ακόμα 50 οχήματα, πόσα είναι, για να συμπληρώσουν έναν αριθμό που να μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο, να πάμε τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τα νησιά που μπορούν να βοηθήσουν, γιατί οι άνθρωποι εκεί νιώθουν ανασφαλείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, σημείωσε η ίδια, είναι και το ζήτημα των κατοίκων που ζουν στα νησιά το χειμώνα, οι οποίοι δεν νιώθουν ασφάλεια.
«Να δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς να πάνε στα νησιά. Αν δεν τους δώσουν κίνητρα θα πάνε οι γιατροί στα νησιά με 1300 ευρώ; Όταν έχει 380 το εισιτήριο να πας και να έρθεις; Να ψάχνουν σπίτια, να μην τους δίνουν τα σπίτια γιατί θέλουν να τα νοικιάζουν; Είναι δυνατόν να πάει ένας νέος άνθρωπος; Και βέβαια να του πει ότι σε τέσσερα χρόνια γυρίζει στην Αθήνα, γυρίζει Θεσσαλονίκη, όπου θέλει, να ξέρει ότι θα έχει και μια επιστημονική εξέλιξη. Δεν μπορεί να πάει κάποιος και να μείνει εκεί 30 χρόνια» τόνισε η κ. Παγώνη.
«Τώρα είμαστε στα κάγκελα οι γιατροί, εχθές είχαμε διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, ξεκίνησαν οι μετακινήσεις γιατρών ανά 6 ημέρες, 15 μέρες στα νησιά, από εδώ, από εκεί, από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Έτσι λύνονται τα προβλήματα; Με το να μετακινείς γιατρό από το ένα μέρος στο άλλο και να τον ειδοποιείς το μεσημέρι; Είναι δυνατόν; Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τίποτα πλέον. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τι θα γίνει και βέβαια έχουμε και εμείς πάρει τις δικές μας αποφάσεις και θα ξεκινήσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» προσέθεσε.
Μπορεί να σωθεί η κατάσταση, ένα 30%, με την πρωτοβάθμια. Ένα 30% αν είχαν πάει στα κέντρα υγείας, στον οικογενειακό γιατρό και είχαν την ευχέρεια να λύσουν το πρόβλημά τους, δεν θα ερχόντουσαν στα νοσοκομεία.