«Εγώ είχα πει ότι καλό είναι οι μανούλες στα παιδάκια να κάνουν ένα τεστ να ξέρουν πώς τα στέλνουν. Προαιρετικά. Την λέξη «υποχρεωτικά» στην Ελλάδα να την σταματήσουμε» τόνισε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.
«Τα μέτρα να τα σταματήσουμε γιατί δεν κάνουμε δουλειά άμα τα λέμε αυτά. Για τους εμβολιασμούς εμείς έτσι όπως είχαμε διαχειριστεί το θέμα στην αρχή ήταν λάθος. Ούτε κουνάμε δάχτυλο ούτε τίποτα. Εισηγούμαστε επιστημονικά και ο κόσμος αποφασίζει. Είμαστε λίγο δύσκολος λαός σε μερικά πράγματα. Δεν είμαστε Κινέζοι που τους είπαν καθίστε έναν μήνα στο μπαλκόνι και πάρτε και τα τρόφιμα από εκεί» συνέχισε η κ. Παγώνη.
Σε ό,τι αφορά στα επικαιροποιημένα εμβόλια, στόχος είναι «να πιάσουμε όσο γίνεται τις υποπαραλλαγές της Όμικρον» ανέφερε. Τα εμβόλια που έχουν έρθει επί του παρόντος είναι για την Όμικρον 1 και 2, σημείωσε η κ. Παγώνη, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή έχουμε να κάνουμε περισσότερο με την παραλλαγή 5 όσο αφορά τον ιό που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Αλλά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια δημιουργούμε περισσότερα αντισώματα στο σώμα μας, που σημαίνει λιγότερη νόσηση, λιγότερες διασωληνώσεις και θανάτους, εξήγησε.
Διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καθώς πρόκειται για αναμνηστικές δόσεις. «Ξεκινάμε με τις ομάδες των άνω των 60, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, οι ευάλωτες ομάδες και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες» ανέφερε η κ. Παγώνη ως προς την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια. Επιπλέον, όσο αφορά τους νοσήσαντες, επισήμανε πως για να κάνουν την αναμνηστική δόση θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την νόσηση με τον ιό.