«Αποδείχτηκε και σε αυτές τις εκλογές» σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ότι «ο πρωθυπουργός έχει χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, επισήμανε ότι «οι πολίτες δεν λένε ότι όλα πάντα πάνε καλά, δεν λένε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά αν τελικά τους ρωτήσεις, αυτά τα προβλήματα ποιος πιστεύεις ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα, πάλι η απάντηση είναι ότι αυτός ο πρωθυπουργός μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα».
«Το δεύτερο είναι, ότι η εναλλακτική που παρουσιάζει η αντιπολίτευση και εδώ υπάρχει, νομίζω, ένα δεύτερο ενδιαφέρον μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, διότι έγινε μεγάλη συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ και για την ορμή που φέρνει αυτή η ηγεσία, κατεγράφη το ανάποδο» προσέθεσε.
Ερωτηθείς αν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών τα χρεώνεται ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βορίδης ανέφερε «καταλαβαίνω ότι οι φίλοι του νέου αρχηγού προσπαθούν να τον αποσυνδέσουν από το αποτέλεσμα». «Η αλήθεια είναι ότι το σύνηθες είναι το διαφορετικό» αντέτεινε.
Κάτω από 5% ο ΣΥΡΙΖΑ σε συσχετισμούς δυνάμεων στα συνέδρια
«Όταν ένα κόμμα έχει έναν νέο αρχηγό, ο οποίος έχει ένα αντίκρισμα και έναν αντίκτυπο στην κοινωνία, δεν είναι ανάγκη να πάμε στο αν οι επιλογές είναι καλές και κακές, είναι δικές του ή δεν είναι. Φαίνεται ότι διαμορφώνεται, βλέπει κανείς μία τάση, μία ροπή στην κοινωνία, όταν αυτό δεν είναι απλώς, ένα εσωκομματικό ζήτημα, αλλά είναι και κάτι που έχει αντίκρισμα στον κόσμο, έχει ένα αντίκρισμα στην ίδια την κοινωνία. Αυτό όχι απλώς δεν διεφάνη. Διεφάνη το αντίθετο. Δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο γύρο σε όλες τις μεγάλες αυτοδιοικητικές ενότητες, Περιφέρειες, μεγάλοι δήμοι, μικρότεροι δήμοι, ο ΣΥΡΙΖΑ άμα το μετρήσουμε αυτό, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, είναι μια ισχνή δύναμη, η οποία μπορεί να έχει κάτω από το 5%. Είναι χειρότερα από εκεί που ήταν. Μιλώντας, επαναλαμβάνω, σε συσχετισμούς δυνάμεων στα συνέδρια» ανέφερε ο κ. Βορίδης.
«Είναι σαφές ότι πάντως η εκλογή του νέου αρχηγού, όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνίας, δεν έχει λειτουργήσει “αναγεννητικά” για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιτείνει την κρίση, συνεχίζει την κρίση» προσέθεσε.
«Το τρίτο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ενδιαφέρον, είναι το εξής. Ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται αυτή τη στιγμή, σε μια σειρά από αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις που υπολείπονται, όπου επειδή ο υποψήφιός του σε μερικές, λίγες, αλλά πάντως ο υποψήφιός του έχει περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι πια αυτό που ηγεμονικά θέτει το ερώτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και του λέει, τώρα τι θα κάνεις, θα έρθεις να στηρίξεις τον υποψήφιό μου, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ παίρνει τον ρόλο τρίτου κόμματος. Είναι αναγκασμένος, επειδή δεν έχει δικούς του υποψηφίους, να πάει και να γίνει ουρά πλέον του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο δημιουργεί ένα ακόμα, κατά τη γνώμη μου, προβληματικό στοιχείο, το οποίο θα φανεί στο μέλλον, διότι, έσπευσε ο νέος αρχηγός, να πει ναι, βεβαίως εμείς αυτό θα κάνουμε, αλλά αυτό επειδή ουσιαστικά τους μετατρέπει σε ουρά του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει εσωτερικά ζητήματα» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.
Για δηλώσεις Αχ. Μπέου: Περιθωριακές συμπεριφορές απολύτως καταδικαστέες
Μιλώντας για τις δηλώσεις του Αχ. Μπέου, ο κ. Βορίδης επισήμανε τα εξής. «Ξαφνικά έχουμε κάνει θεσμικό πολιτικό παράγοντα τον κ. Μπέο. Ο κ. Μπέος είναι ένας άνθρωπος με ένα συγκεκριμένο ύφος. Αυτό το ύφος είναι προφανές ότι δεν εκφράζει, δεν απηχεί και δεν το υιοθετεί κανένας από εμάς. Αυτό τώρα γιατί όμως το έχουμε καταστήσει κεντρικό πολιτικό ζήτημα το να μιλάμε για τον Μπέο ένας υπουργός, ένας έγκριτος δημοσιογράφος, ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για τον Μπέο. Για ποιο λόγο.
Αυτονοήτως κακό, δεν το συζητάμε αλλά ξαφνικά νομίζω ότι το υπερδιαστασιολογούμε γιατί ο Μπέος ήταν έτσι πάντοτε. Δεν έγινε έτσι τώρα. Ο Μπέος μιλάει με αυτό τον τρόπο στα δημοτικά συμβούλια και είναι γνωστό. Ο Μπέος λέει τέτοια πράγματα και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο εδώ και καιρό. Άρα τώρα γιατί ξαφνικά, ας πούμε, ανοίγει αυτή η συζήτηση. Θεωρώ ότι αυτές είναι περιθωριακές συμπεριφορές. Είναι συμπεριφορές προφανώς απολύτως καταδικαστέες, αλλά δεν έχει νόημα τώρα και να τις κεντρικοποιούμε».