Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

«Μάχη» Γαλλίας -ΗΠΑ για τις ελληνικές φρεγάτες

Σε μάχη «σώμα με σώμα» οδηγούνται Γαλλία και ΗΠΑ όσον αφορά τις φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την αγορά τεσσάρων φρεγάτων Belharra οι οποίες αναμένεται να θωρακίσουν τον ελληνικό στόλο απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων και μέχρι πρόσφατα οι γαλλικές φρεγάτες εμφανίζονταν ως φαβορί, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι δελεαστικές προτάσεις των ΗΠΑ, αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα.

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας θα αποφέρει στη χώρα μας 18 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Dassault Rafale, δηλαδή μια ολόκληρη μοίρα, όμως για τις φρεγάτες οι Γάλλοι προσφέρουν τις Belharra οι οποίες εκτόπισμα 4.400 τόνων και είναι ικανές να εκπληρώνουν πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, μόνες τους ή εντός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Ωστόσο δέλεαρ αποτελεί η προσφορά των ΗΠΑ οι οποίοι πρότειναν ναυπήγηση φρεγατών MMSC (MultiMission Surface Combatant) σε ναυπηγεία της χώρας μας, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί παράλληλα δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες, άμεση παροχή πλοίων ενδιάμεσης λύσης, μέχρι να κατασκευαστούν τα καινούργια κα ενδεχομένως αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ – ΗΝ200 του Πολεμικού μας Ναυτικού (δηλαδή της Φ/Γ Ύδρα, της Φ/Γ Ψαρά, της Φ/Γ Σπέτσαι και της Φ/Γ Σαλαμίς).

Η χώρα μας ενδιαφέρεται να αποκτήσει ως πλοία ενδιάμεσης λύσης τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κλάσης Arleigh Burke. Πλέον όλα δείχνουν ότι ο αμυντικός μας εξοπλισμός εξελίσσεται σε ντέρμπι, με αμφίβολο νικητή!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων