Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Μάχη στο παρασκήνιο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Πλούσια σε παρασκήνιο εξελίσσεται η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παρά τις εντυπώσεις περί του αντιθέτου ότι δηλαδή θα ήταν μία απλή διαδικασία η οποία προέβλεπε τη συνεννόηση μεταξύ του επικεφαλής της Alpha Bank και του βασικού μετόχου του ΤΤ, του ελληνικού δημοσίου.

Η Alpha Bank, έχοντας εξασφαλίσει την κάλυψη του 6% της κεφαλαιακής της επάρκειας με κοινές μετοχές όπως προβλέπει ο νόμος και δεν χρειάζεται να πάει σε Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου αναζητώντας τοποθετήσεις από ιδιώτες επενδυτές, επιδιώκει μέσω του ΤΤ να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα κεφάλαια της. Τέτοιο «δώρο» δεν προβλεπόταν μέσω των διαδικασιών του ΤΤ, αφού ήδη της έχει δοθεί ένα τεράστιο «δώρο», η Εμπορική Τράπεζα που της εξασφάλισε (προς το παρόν τουλάχιστον) τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και την παραμονή του υπάρχοντος management.

Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συναινεί να δοθούν τα επιπλέον κεφάλαια και η διαδικασία απειλείται για να πάει στις καλένδες αφού δεν υπάρχει άλλη τράπεζα που θα μπορούσε να πάρει το ΤΤ. Η Πειραιώς θα ήταν σκάνδαλο να το πάρει αφού έχει πάρει την ATEbank και η ΕΤΕ έχει ζητήσει 2 μήνες παράταση για να ετοιμαστεί!

Η ΤτΕ θεωρεί ότι τα 50 δισ. ευρώ φτάνουν οριακά για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εκτιμά ότι αν η ελληνική οικονομία χειροτερέψει, τότε θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Το «παιχνίδι» είναι το γνωστό «man to man» και βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράγοντες της αγοράς κρίνουν ότι δεν πρόκειται να χαλάσει το deal του ΤΤ για τα κεφάλαια που ζητά η Alpha. Επιπλέον οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δε θα παραβεί την προβλεπόμενη ημερομηνία (που είναι έως τέλος του μήνα) για κάτι που λύνεται με ένα τηλέφωνο…

Όμως, από την άλλη πλευρά, οι εξυπηρετήσεις που έχουν γίνει στην Alpha Bank, αξίζουν δισεκατομμύρια… Και τώρα, της ζητείται μια μικρή «επιστροφή» της χάρης που της έγινε με την Εμπορική και η διοίκησή της βάζει όρους…

Ποιος θα «νικήσει» θα δούμε. Αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει λένε γνωρίζοντες. Το ΤΤ θα το πάρει η Alpha.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων