Γράφει ο Παντελής Ξανθίδης
Η ιδέα της κυρίας Ζωζώς Αλ. Λιδωρίκη να… σβήσει τα 25 κεράκια των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, θα ήταν απλώς πρωτότυπη, εάν πίσω από τη Σχολή δεν κρυβόταν μία άγνωστη ιστορία για τον πολύ κόσμο και εάν στα εργαστήριά της οι ερευνητές δεν έψαχναν να βρουν τι κρύβουν οι πάνω από 1500 σκελετοί, όπου περιλαμβάνονται και περίπου 400 νήπια και παιδιά.
Πρόκειται για ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, από τον χώρο όπου δημιουργήθηκε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.
Όσον αφορά την «άγνωστη ιστορία» για την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, με δυό λόγια η αξιόλογη αυτή Σχολή, όπου φοιτούν μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ελλάδας και των ΗΠΑ, βασίζεται αποκλειστικά σε έσοδα που προέρχονται από Αμερικανούς δωρητές, κυρίως από το Εργαστήριο Malcom H. Wiener, που παρέχει στους σπουδαστές τα πάντα, κυρίως στους τομείς της Βιοαρχαιολογίας, της Γεωαρχαιολογίας, της Αρχαιοβοτανικής και της Ζωοαρχαιολογίας.
Η παρουσίαση της προσφοράς και των δραστηριοτήτων της επί της οδού Σουηδίας Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής έγινε από τον γενικό διευθυντή της Παντελή Πάνο.
Ζωζώ Λιδωρίκη
Εργαστήριο Malcom H. Wiener
Το Εργαστήριο Wiener στοχεύει να γίνει ένα διαπρεπές Κέντρο Αρχαιολογικής Επιστήμης αφιερωμένο στη μελέτη του Ελληνικού κόσμου, από την αρχαιότητα έως σήμερα, και την επίδραση και αλληλόδρασή του µε τον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο. Προωθεί εφαρμογές της αρχαιολογικής επιστήμης για την ανάπτυξη της γνώσης του αρχαίου Ελληνικού κόσμου και των γύρω περιοχών σε ολόκληρη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Επιτυγχάνει δε τον σκοπό αυτό, εκπαιδεύοντας νεαρούς σπουδαστές, χορηγώντας πόρους για ερευνητική εργασία, και δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών.
Παρουσίαση ευρημάτων
Οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι, είχαν την τύχη να ενημερωθούν πλήρως για την υπόθεση του νεκροταφείου και των ευρημάτων, από την βιοαρχαιολόγο και υπεύθυνη για το project Φαλήρου Ελεάνα Πρεβεδώρου, τον συντονιστή τους Εργαστηρίου Δημήτρη Μιχαηλίδης και τον διευθυντή του Εργαστηρίου Τάκη Καρκάνα. Η ενημέρωση δεν έγινε μόνον προφορικά και με διαφάνειες, αλλά «ζωντανά» στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων της Σχολής και σχεδόν εξ επαφής με τους αρχαίους σκελετούς. Μία εμπειρία μοναδική!
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι μία αμυδρή εικόνα για τα ευρήματα που τώρα επεξεργάζονται σχολαστικά οι ειδικοί βιοαρχαιολόγο. Ευρήματα σκελετών ανθρώπων (και αλόγων!) που κατά πάσα πιθανότητα είχαν εκτελεστεί, όντας σιδηροδέσμιοι. Σκελετοί με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, ή άλλοι με χαλκάδες στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Σκελετοί πεσμένοι μπρούμυτα με το πρόσωπο στο έδαφος και άλλοι γερμένοι στα πλάγια. Και όλοι να δείχνουν ότι είχαν επώδυνο θάνατο. Όμως υπάρχουν και περίπου 400 σκελετοί νηπίων και μικρών παιδιών, που μάλλον ο θάνατός τους να προήλθε από κάποια επιδημία…
Τι ερευνάται
Άραγε τι ψάχνουν να βρουν, αυτοί οι βιοαρχαιολόγοι ή και… ντετέκτιβς της Αρχαιολογίας; Κατ΄αρχάς γίνεται μία δημογραφική μελέτη, για το φύλο και την ηλικία. Επίσης γίνεται παλαιοπαθολογική μελέτη για διαπίστωση τυχόν ασθενειών και (θανάσιμων) τραυματισμών. Στο βιοχημικό εργαστήριο, γίνονται αναλύσεις για τις διατροφικές συνήθειες αλλά και για την καταγωγή των ανθρώπων, αν δηλαδή ήσαν Αθηναίους ή ξένοι. Ερευνάται το DNA για πιθανές συγγενικές σχέσεις ή διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Επίσης γίνεται ραδιοχρονολόγηση των οστών με Άνθρακα-14 για να διαπιστωθεί επακριβώς το πότε έζησαν αυτοί οι άνθρωποι. Μία έρευνα για την Ιστορία μας, όπου το έμπρακτο ενδιαφέρον προέρχεται από Αμερικανούς και η Ελλάδα να συμμετέχει μόνον τυπικά…
Το… ιδιωτικό υπουργείο Πολιτισμού
Σχετικά με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και κατά πολλούς το ιδιωτικό… υπουργείο Πολιτισμού, εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις, αρκετές μετακλήσεις καλλιτεχνικών σχημάτων, εκδόσεις , συνέδρια και ας μην ξεχνάμε την Δημοσκόπηση Πολιτισμού, η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα. Ένα μοναδικό πολιτισμικό εργαλείο.
Από τις τελευταίες δράσεις των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, είναι η έκθεση με τις μακέτες των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους που έχει φιλοτεχνήσει ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και η πρώτη παρουσίασή τους έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εντός του έτους οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, έχουν προγραμματίσει σημαντικές εκδηλώσεις, με παρουσίαση της έκθεσης των Ι.Μ. του Αγίου Όρους, άλλες εκδηλώσεις και κυρίως το Συνέδριο που ετοιμάζεται για τον Οκτώβριο, για τις δράσεις της επόμενης 25ετίας…
Πηγή: typospeiraiws