Γράφει ο Ρατατούλης
Μπορεί ο πρωθυπουργός να ήθελε να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, η αλήθεια είναι όμως ότι η διαδικασία είναι άκρως προχωρημένη και αναζητείται η φόρμουλα, ώστε να περάσει η λύση κυρίως στο εσωτερικό της πΓΔΜ.
*****
Αυτό πρακτικά, όπως εξήγησε και ο Τσίπρας στον Ζάεφ, στο τετ-α-τετ τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, με βασικά όπλα ένα δημοψήφισμα ή την εξεύρεση των απαιτούμενων 2/3 στη Βουλή της. Ο μαγικός αριθμός δεν είναι εύκολο να συμπληρωθεί και εκεί έγκειται κατά βάση η δυσκολία του κ. Ζάεφ. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, στο Μαξίμου προσδοκούν ότι από τη μεριά του Βερολίνου, αλλά και των Βρυξελλών, θα υπάρξουν οι απαιτούμενες πιέσεις προς το άλλοτε κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να συνδράμει την προσπάθεια του κ. Ζάεφ να δημιουργήσει όρους πλειοψηφίας.
*****
Και κάπως έτσι μας προέκυψε η «Μακεδονία του Ίλιντεν» που διέρρευσαν πρώτοι οι Σκοπιανοί. Θέλω να υπενθυμίσω στους μη γνωρίζοντες ότι πρόκειται για ονομασία, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει απορρίψει από καιρό, όταν έπεσε ως πιθανότητα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ακριβώς επειδή συνδέεται με αλυτρωτικές τάσεις. Κάπως έτσι, εθεωρείτο από όλους απίθανο αυτό το όνομα να το συζητά η κυβέρνηση.
*****
Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε «κάγκελο» χθες το μεσημέρι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε ότι αυτό το όνομα έριξε στο τραπέζι η πλευρά των Σκοπίων και αυτό είναι το πλαίσιο συζήτησης. Απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς σταθμίζονται όλες οι παράμετροι, αλλά η κυβέρνηση τουλάχιστον συζητά το όνομα, εκτιμώντας ότι δίνει τέλος στα του αλυτρωτισμού και περιορίζει τη γεωγραφική εμβέλεια του ονόματος στα σημερινά όρια της πΓΔΜ. Το μήνυμα από τη μεριά της γείτονος, όμως, είναι ότι αυτό είναι το όνομα, με βάση το οποίο μπορεί να λάβει χώρα και μια αλλαγή του Συντάγματος.
*****
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει μια μπανανόφλουδα μπροστά του: η Φώφη Γεννηματά δεν ψηφίζει τέτοια ονομασία και μένει μόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης να μην εκφέρει ακόμα γνώμη. Αφήστε, δε, που, αν συμφωνηθεί τέτοιο όνομα, τη μέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, απ’ έξω θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
*****
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό του. Και τότε, ίσως ισχύει ένα μακιαβελικό σενάριο, ότι αυτή η ονομασία έπεσε στο τραπέζι, ώστε να περάσει αναίμακτα μια διαφορετική.
Ο στόχος της παραίτησης Σακελλαρίου
Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ. Εν ενεργεία ακόμα ο άνθρωπος, παραιτήθηκε on camera και φορώντας την τήβεννό του, την οποία συνήθως οι ανώτατοι δικαστικοί φορούν μόνο στην έδρα του δικαστηρίου. Την βρίσκω, όμως, ενδιαφέρουσα, συνδυαστικά με τις αναφορές του στην περικοπή των συντάξεων, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ για την περικοπή των συντάξεων. Ως γνωστόν, με βάση τις διαρροές, ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οριακά συνταγματικός για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
*****
Ο κ. Σακελλαρίου ανήκει σε αυτούς που εισηγούνταν αντισυνταγματικότητα εν όλω. Τι βλέπουν δικαστικοί ότι κάνει τώρα; Ότι επιδιώκει, όταν ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση, να έχει αλλάξει η οριακή πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας για τις συντάξεις και να κηρυχθεί αντισυνταγματικός εν όλω ο νόμος. Να δούμε τι θα πετύχει στο τέλος, αλλά σίγουρα τους συναδέλφους του τους έκανε έξαλλους.