Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

«Μακριά» από νερό 600 εκατομμύρια παιδιά έως το 2040

Σήμα κινδύνου για το γλυκό νερό αλλά και την ορθολογική επεξεργασία των λυμάτων του πλανήτη, έναν πολύτιμο φυσικό πόρο που δεν έχει εκτιμηθεί σωστά, εκπέμπουν με αφορμή τη  Παγκόσμια Ημέρα Νερού οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Πηγή ζωής για τον άνθρωπο, ο «μπλε χρυσός» βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη, με το 1/6 τουλάχιστον του πληθυσμού της Γης να μην έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

Επιπλέον, περισσότερο από το 80% των παγκοσμίων λυμάτων σήμερα απορρίπτεται στο περιβάλλον χωρίς καμία επεξεργασία, προκαλώντας ασθένειες που σκοτώνουν 842.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, ανάμεσά τους και 300.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

H Unicef, η οποία σημειώνει σε έκθεσή της πως σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά ή το 1 στα 4 παιδιά σε όλο τον κόσμο θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους, έως το 2040.

Η έκθεση «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

«Το νερό είναι στοιχειώδες. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όμως σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, γεγονός που απειλεί τη ζωή τους, υπονομεύοντας την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους. Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός αν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 36 χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους, καθώς η ζήτηση για νερό ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι αυξημένες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς και τα συστήματα αποχέτευσης.

Η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση και η υψηλότερη ζήτηση νερού, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο. Οι συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, απειλούν επίσης την πρόσβαση των παιδιών σε ασφαλές νερό.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναγκάζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μη ασφαλές νερό που τα εκθέτει σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η χολέρα και η διάρροια. Πολλά παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, περνούν δεκάδες ώρες κάθε μέρα συλλέγοντας νερό, χάνοντας την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Τέλος,τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα παιδιά θα επηρεαστούν κυρίως από τον περιορισμό των υδάτινων πόρων αναφέρει η έκθεση, καθώς εκατομμύρια από αυτά ζουν ήδη σε περιοχές με χαμηλή πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων