Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Μακρόν: Η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «η μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας» θα πρέπει να είναι «η πρώτη» προτεραιότητα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια ομιλίας τους ενώπιον των Γάλλων πρεσβευτών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η ασφάλεια των Γάλλων είναι ο λόγος ύπαρξης της διπλωματίας μας. Αυτή η απαίτηση είναι βαθιά ριζωμένη. Πρέπει να αντεπεξέλθουμε χωρίς να υποχωρούμε», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη «δέσμευση» της χώρας του στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε μια δήλωση που φάνηκε να έχει αποδέκτη τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει την αναθεώρηση της άρσης των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι θεωρεί τη συμφωνία σωστή.

«Θέλω να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της Γαλλίας στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», επεσήμανε. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε.

«Η συμφωνία του 2015 είναι αυτή που μας επιτρέπει να έχουμε έναν εποικοδομητικό και απαιτητικό διάλογο με το Ιράν», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση, ο Μακρόν σημείωσε ότι μια ομάδα επαφής για τη Συρία θα συναντηθεί στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συμμετάσχουν «πολλές πλευρές», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία απέφερε «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στον περιορισμό της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία.

Μετά τις νέες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει προς μια αδιάλλακτη πολιτική απέναντι στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ είναι έτοιμη να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες μετά την τελευταία «ανεύθυνη εκτόξευση» πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Μακρόν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την ερχόμενη άνοιξη, σε μια περιοδεία στη διάρκεια της οποίας θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ώστε να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών. Μεταξύ των σταθμών της περιοδείας αυτής θα είναι ο Λίβανος και η Ιορδανία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων