Σάρωσε για δεύτερη φορά στην Γαλλία ο Μακρόν, έχοντας ήδη εμφανίσει ένα τεράστιο ποσοστό που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, όμως, και οι αντιδράσεις που είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι το βράδυ της Κυριακής (11 Ιουνίου) έμειναν με «παγωμένο» χαμόγελο όταν άνοιξε η κάλπη.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Τι σημαίνει, όμως, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου; Οι πολίτες έδωσαν την ευκαιρία στο νεόκοπο κόμμα του Μακρόν προκειμένου ο ίδιος να έχει καθαρή εντολή, αλλά και αποδοκίμασαν το παλαιό κομματικό σύστημα. Ακόμα ένα σημάδι της απογοήτευσης των πολιτών είναι η μεγάλη αποχή που άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, φτάνοντας το 51,4%.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως απόρροια απογοήτευσης των ψηφοφόρων των παλαιών κομμάτων αλλά και ως ένδειξη δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας, καθώς επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα παλαιά κόμματα να αλλάξουν.
Βάσει των προβολών των δημοσκόπων η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω Βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι πολίτες θέλουν ο Μακρόν να έχει μια ξεκάθαρη εντολή προκειμένου να μην μπορεί να δικαιολογηθεί σε περίπτωση που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, η Λεπέν κατέρρευσε συγκεντρώνοντας πολύ μικρό ποσοστό, ενώ η ριζοσπαστική Αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της, σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Οι αντιδράσεις των αντιπάλων
Εξαιρετικά παγωμένες είναι οι αντιδράσεις των αντιπάλων του Γάλλου Προέδρου, αφού μετά τη σαρωτική νίκη ο καθένας έδωσε το δικό του προσωπικό τόνο στη μεγάλη απήχηση που είχε το νεότευκτο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μπερνάρ Ακογέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR)», δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια». Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για «μια αφύπνιση» ώστε να μη βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».
Ο επικεφαλής του σχηματισμού «Ανυπότακτη Γαλλία» Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο. «Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του. Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».
Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος» δήλωσε στην TF1.
Φρανσουά Μπαρουέν: Η πολιτική δύναμη δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός κόμματος. Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία» δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR).
Για τον Μπαρουέν η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ρήγματα (στη γαλλική κοινωνία) δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί, και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί». Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να συγκεντρωθούν σε ένα και μόνο κόμμα. «Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (…) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.
Ο γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των εδρών στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών δεν θα υπάρχει χώρος για δημοκρατικό διάλογο. Ο Καμπαντελίς, όπως και ο Μπενουά Αμόν, αποκλείστηκαν.
Τι προβλέπει το εκλογικό σύστημα
Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίστηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Κατά τον πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι εκ των συνολικά 7.880 υποψηφίων σε όλη την επικράτεια καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.
Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ’ όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σε περίπτωση που ο Μακρόν συνεχίσει και επαληθεύσει τις προβλέψεις για σαρωτική νίκη και στον δεύτερο γύρο, αυτό θα τον καταστήσει αρκετά δυνατό για να μπορέσει να έχει όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το γαλλικό σύνταγμα, τόσο στην εσωτερική πολιτική όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα στη Γαλλία αποτελεί την τιμωρία για το παλαιό κομματικό σύστημα και συγχρόνως για τον Μακρόν την ευκαιρία να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ένας άλλος λόγος που κατάφερε να αποσπάσει αυτήν τη συντριπτική νίκη είναι το δείγμα γραφής που έδωσε με τη σύσταση της κυβέρνησής του και το ενωτικό πρόσωπο που επέδειξε.